Hund i bil

Stresset/redd hund i bil?

Det er ikke uvanlig at hunder ikke liker å kjøre bil. Faktisk er det så vanlig, at vi får en del spørsmål om dette.

Det er lett å tenke at det er en selvfølge at hunden liker å kjøre bil, men for mange hunder kan det oppleves stressende og føre til ubehag. Dette kan ta form som skjelving, stress og i form av at hunden lager mye lyd (piper, klynker).

Om hunden blir stresset i bilen, så er det heller ikke uvanlig at hundeeierne også blir det. Og man sier gjerne at hund og eier blir påvirket av hverandre, så det kan fort blir en ekkel og vond spiral å havne i.

Vi har forsøkt ganske mange metoder, og har gjort en god del undersøkelser for å komme fram til det vi mener er den beste metoden for å jobbe med –og motarbeide at hunden synes at kjøreturen blir ubehagelig. Vi har prøvd og feilet, lest forskning og diskutert med andre fagfolk, som f.eks. atferdsbiolog og hundeekspert Emma Mary Garlant.

Det er ikke lett å kombinere slik trening med behovet for å transportere hunden fra A til B i hverdagen.


Nøkkelen til å lykkes er uansett å bygge opp mestring gradvis, gjennom å koble bilkjøring med hyggelig for hunden.


Tre grunner til at hunden din blir ukomfortabel i bilen


Det er flere grunner til at hunder reagerer negativt på bilkjøring. Og under beskriver de de mest vanlige årsakene. Dette er greit å kjennskap til, slik at man kan forhindre og forebygge at dette skjer.

1: Bilsyk hund

Ja, hunder kan bli bilsyke. Dette er noe som er relativt lett å merke.

De kan kaste opp, men man kan også se at hunder ikke er helt komfortabel etter kjøretur, sjangler litt, skjelver litt eller bare er litt «stusselige» etter en kjøretur. Det er som regel et tegn på at hunden ikke er helt komfortabel under kjøring. Følg med på almenntilstanden til hunden, og ser om det er store forandringer før -og etter kjøreturen.

Typiske symptomer på at hunden bil bilsyk er:

  • Inaktivitet og «slapphet»

  • Gjesping

  • Mye sikling

  • Oppkast

  • At hunden slikker seg mye rundt munnen


2: For stor miljøpåvirkning

Som vi har skrevet om i artikkelen om miljøtrening så kan hunder blir sterkt påvirket av nye stimulus og miljø. Dette gjelder selvsagt også i bilen, for det også er et annerledes miljø og det er ganske mye som skjer i bil som hunden ellers ikke er vant til. Alt som er nytt kan være skremmende, og slev om hunder raskt kan tilpasse seg nye miljøer, så er det ikke alltid at det er automatikk i det.

Det er flere ting ved bilturer som kan være overveldende for en hund, deriblant:

· Elementene som går fort forbi utenfor vinduet.

· Lyden av motor.

· En ny og intens lukt.

· Vibrasjoner på gulvet.

· Bevegelser.

· Tuneller.

· Blinkende lys.

Og mye, mye mer. Alt dette kan være totalt sett gjøre at det blir for mye for hunden, og den føler seg ukomfortabel, blir stresset eller redd.

3: Hunden kan assosiere bilen med noe negativ

Dette er også noe som er ganske vanlig. Og erfaringsvis er dette noe av det som er vanskeligst for hundeeierne å oppdage selv.

Det kan f.eks være at man har bråbremset slik at hunden fikk en utrygg opplevelse i buret, eller at man kun kjører bil når man f.eks skal til veterinær eller at man har gått for fort fram og «tvunget» hunden til å bli med på biltur, tross at den ikke liker det.

Det kan være mange årsaker, og det kan være vanskelig å vite hvorfor. Men generelt sett kan man si at om hunden er motvillig til å gå inn i buret eller bilen, så forbinder den enten buret eller bilen med noe negativt. Da må man finne ut om det er bilen, eller buret som er problemet først – eller om det er begge deler. Deretter må vi egentlig starte på scratch med tilvenning og bygge opp positive assosiasjoner igjen.

Det er ikke alltid så nøye hva det er som er årsaken, selv om det alltid er praktisk å vite dette for å få mest mulig effektiv trening. Man må uansett gå gradvis fram og starte litt på nytt igjen med tilvenning.

Finnes det medisinske bakenforliggende årsaker?

I alle tilfeller hvor atferd plutselig endrer seg, eller man får en større endring i atferd som går over til å bli problematisk, så vil det alltid være lurt å ta kontakt med veterinær. Hvis du opplever atferds utfordringer, så er det viktig at du tar tak i situasjonen og håndterer det.

Ikke bare er det upraktisk å ikke ta tak i det, men det blir

også veldig slitsomt for hunden din. Det

er også en mulighet for at oppførselen du ser er symptomer som egentlig

skyldes sykdom. Snakk derfor med

veterinæren, som ved alle atferds utfordringer, for å kartlegge mulige diffrensialdiagnoser.

Først: tilvenning til bil og bur isolert sett:

Det første du bør gjøre, før du i det hele tatt begynner å trene på bilkjøring, er å gjøre hunden godt kjent med både bilen og hundeburet. Både bilen og buret bør forbindes med noe positivt, allerede før man introduserer dette i sammenheng med en bil i bevegelse og alt som hører med dette.

Hundeburet:

Tilvenning til hundeburet kan du begynne med hjemme i huset, i hagen, i garasjen og på gårdsplassen. Veldig mange lar hundeburet stå i huset i noen uker før man tar det i bruk i bilen. På den måten blir det ikke en veldig stor forandring for hunden å plutselig sitte i dette buret, i og i tillegg gir det mulighet for vanlig bur-trening hjemme i huset. Slik «hjemme-trening» skal ikke undervurderes, siden man lett kan få mange korte og positive treningsøkter i løpet av en dag – noe som er veldig effektiv.

Man kan f.eks la hunden sove i buret hjemme og bruke det som den selv vil i starten. Et annet godt tips for å få hunden til å elske bur, både hjemme og i bilen, er å legge mat eller godbiter i buret. Gjør gjerne dette når hunden ikke ser det, slik at den får seg en positiv overraskelse hver gang den går inn i buret. Dette bygger positive forbindelser til buret og en god belønningshistorikk.

Videre kan man også trene signalet «inn i buret», og betinge dette mange ganger. Med full fest og belønning i buret hver gang hunden går inn i buret på signal!

Det er også veldig viktig å velge riktig bur til hunden sin, og riktig størrelse. Dette kan du lese mer om her: https://www.billige-hundebur.com/slik-maaler-du-deg-frem-til-det-riktige-hundeburet

Det finnes både forskning og anbefalinger knytt til hundebur. Og konsensus er at det er mye lettere å få hunden til å trives i bilen når den har et ordentlig hundebur. Ikke bare er det tryggere for hunden, men bilbur er konstruert for å lage mindre lyd, tåle mer, tilpasset hunders størrelser og mye mer. Riktig størrelse på bilburet og et skikkelig bilbur øker sannsynligheten for suksess med bilkjøring betraktelig!

Tilvenning til bil:

La gjerne hunden bruke tid i bilen FØR du begynner og kjøre, og selv når du ikke kjører.

Dette kan kanskje høres rart ut, men det er noe som fungerer veldig bra. Bilen kan være skummel for hunder av mange årsaker, så vi liker å se på tilvenning til bil og bur på samme måte som vi ser på miljøtrening.

Dette kan man gjøre ved å f.eks trene godbitsøk i bilen, gi godbiter til hunden i bilen eller bare sitte og slappe av med hunden i bagasjerommet eller baksetet. Gjør dette gradvis og på hundens premisser, slik at den forbinder det med noe positivt og etter hvert lærer seg at bilen er et ålreit sted man godt kan oppholde seg.

Du kan f.eks sette på huden sikkerhetssele og trene ro-trening mens du rydder ut litt søppel av bilen, eller rydder litt i bagasjerommet. Ta korte økter i begynnelsen og gjør det positivt!

Skru av og på motoren flere ganger

Et annet triks for å drive tilvenning til bilen er å skru av og på motoren flere ganger. Man kan bare sitte i bilen og skru på motoren, så ser man hvordan hunden reagerer på lydene og vibrasjonene når motoren går – belønn hunden når du gjør dette de første gangene. Da kan du betinge start av motoren med noe positivt. Om du ser at hunden blir stresset, så skrur du av motoren.

Om det blir for mye for hunden kan man gjerne gå sammen med en partner, og forsøke det samme med hunden utenfor bilen også. Da kan man drive med systematisk desensitivisering og motbetinging.

Tilvenning til bur OG bil samtidig:

Når man har gjort en god jobb med tilvenning til både bil og buret hver for seg, så kan man begynne og introdusere dette i kombinasjon. Jo bedre forarbeid man gjør med tilvenning til buret og bilen isolert sett, jo letter vil det gå å kombinere disse.

Før vi går igjennom vår foreslåtte metode for hvordan dette kan gjøres, vil vi vi gi et par generelle tips – for de av dere som ikke gidder å lese hele artikkelen…

Begynn med små doser:


Å gå gradvis frem og introdusere korte kjøreturer i begynnelsen vil alltid være lurt. Om du har mulighet til det, så vil anbefale deg å starte allerede med å få oppdretter til å kjøre noen korte 4-5 minutters turer eller bare ha valpene i buret med motoren på, så tidlig som mulig i valpestadiet. Om allerede har hunden i hus, så gjelder samme framgangsmåte. Test ut veldig korte kjører turer først, for å se og kartlegge hva hunden reagerer på og hvordan i begynnelsen. Desto mer du lærer om hunden, og desto mer hunden lærer om bilen – desto nærmere er man en løsning.

Start også med å kun ta med hunden når du skal gjøre noe gøy. Som f.eks når du skal på besøk til venner, på tur i skogen eller på hundetrening. Da vil hunden fra starten av å forbinde bilkjøring med noe kult!


IKKE vær fysisk med hunden:


Noe som ikke er uvanlig, er at hundeeiere blir fysisk og drar/tvinger hunden inn i bilen om den ikke hører etter eller vil inn i bilen. Det sier vel seg egentlig selv at det ikke bidrar til en positiv opplevelse.

Man bør som med miljøtrening; gå langsomt fram og lære hunden at det ikke er farlig. Gjør det positivt og gå for trygge opplevelser og rolig progresjon og ikke tvang.

Bruk litt tid sammen med hunden FØR kjøreturen:


I all trening hvor man ønsker at hunden skal være rolig, så er det alltid fornuftig å la hunden få ut litt energi, gjør sitt fornødne og eller rase fra seg litt før man øver på at den skal være rolig.

Dette gjelder også når man skal kjøre bil. Det er ikke så rart hunden synes kjøreturer er ubehagelig om den holdt på å tisse på seg gjennom hele kjøreturen. Det er også ikke helt rettferdig å forvente at hunden skal finne roen om den ikke har fått brukt litt energi i løpet av en hel dag.

Man kan også sette seg inn i bilen, eller i bagasjerommet med buret åpent, og forsøke å berolige hundene litt. Dette kan man gjøre ved å stryke litt på hunden, gi den godbiter og gjøre situasjonen trygg.

Vi liker også å trene noen repetisjoner med «inn i buret» ved å gi hunden signal og belønner med godbiter når hunden hopper rett inn i buret. Da bygger man positive forventinger til buret.

Vår foreslåtte metode

Metoden og opplegget vi foreslår er rettet mot hunder som allerede viser at de er stresset under bilkjøring, så om man vil være preventiv kan man følge de rådene vi allerede har gitt ovenfor. Likevel, så kan framgangsmåten nedenfor fint følges om hunden heller ikke har erfaring med bilkjøring. Metoden er noe vi har brukt, og framgangsmåten er ganske lik et forsalg vi fikk fra . atferdsbiolog og hundeekspert Emma Mary Garlant. Men vi har noen egne tilpasning og har lagt til noen forslag vi mener er hensiktsmessig.

Målet er å endre hundens respons på bilkjøring.

Metoden som gjelder, som med mye av atferd, er systematisk desensitivisering. Altså en gradvis tilnærming.

Det som er viktig for at dette skal fungere, er at man ikke kjører bil med hunden utenom planen, før man har jobbet seg igjennom alle stegene i denne framgangsmåten. Ellers må man starte på nytt igjen.

Steg for steg må man jobbe til man er sikker på at hunden er klar for å gå videre i treningen. Det vil si; hunden skal ikke vise tegn til ubehag, stress eller liknende. Gjør den det, så går treningen for fort fram.

For å få mest effektiv framgang, så anbefaler vi å trene mye, hyppig og heller mange korte økter. Gjerne på daglig basis.

1. Tilvenn hunden til buret, som beskrevet ovenfor.

2. Tilvenn hunden til bilen. Sett hunden i bilen uten å lukke døren, og ta så hunden ut igjen. Viser hunden tegn til stress må man bare venne hunden til å være i nærheten av bilen.

3. Gjør ellers som forklart ovenfor med «tilvenning til bil».

4. Sett hunden inn i bilen og lukk døren. Ta hunden ut igjen.

5. Sett deg selv inn i bilen, og bli sittende i 5 sekunder.

6. Begynn med tilvenning til motor, som forklart ovenfor.

7. Tøy strikken med motor, rus motor og gradvis fram.

8. Fra nå av sikrer du hunden med bilsele, eller i bur. Start forfra med motor.

9. Start med å ruse motor litt, for så å kjøre en meter eller to.

10. Kjør et par meter til, snu og parker. Bli sittende litt i bilen etter du har parkert.

11. Kjøren runde i veldig lav hastighet (20km/t) i gata, og bli sittende når du parkerer.

12. Kjør en runde i veldig lav hastighet (20km/t), 4-5minutt, parker og bli sittende 1 minutt.

13. Kjør en litt, og litt lengre runde. 6minutter, så 7, så 8. etc. Maks 10 minutt.


Før du går videre. Så må du vurdere om du skal gi beroligende eller bilsyketabletter om hunden din tidligere har vært bilsyk. Forhør deg med veterinær


14. Kjør litt fortere, som i steg 11-13, rundt (30-40km/t).

15. Fortsett på samme måte med litt høyere hastigheter.

16. Kjør ut på første motorvei, snu/kjør av ved første mulighet.

17. Kjør 10minutter på motorvei, og kjør hjem igjen.

18. Kjør 20 minutter, og kjør hjem igjen.

19. Ta så flere korte bilturer, ha samme tilnærming til tunneler, kveldskjøring og nye forhold.


Følger man denne metodikken, så bør man få god framgang. Husk å stoppe opp ved lengre kjørerturer for å strekke på beina og lufte hunden. Da bør tilnærmingen være lik. Start med å ta første stopp etter 20-30minutt, så etter 40minutt, så 50minutt etc. Du skjønner sikkert tegningen nå.

Noen hunder vil aldri like å kjøre bil – dessverre

Treningen vi så langt har beskrevet vil alltid lønne seg. Og det vil bidra til en bedre opplevelse for hunden. Så vi anbefaler å drive med slik trening uansett.

MEN, det er også viktig å si at noen hunder rett og slett aldri vil like å kjøre bil uansett hvor mye vi trener og tilrettelegger. Akkurat slik som at noen mennesker alltid vil synes det er ubehagelig å fly eller kjøre båt. Det er normalt, og dessverre den harde realiteten. Det er selvsagt veldig hemmende.

Hvis du har en slik hund, så kan du samtidig som du trener også prate med veterinæren din om å gi hunden beroligende. Det er kanskje et litt drastisk tiltak, men i noen tilfeller kan det være bedre at hunden får noe beroligende om man MÅ ut å kjøre, enn at den skal få en veldig ubehagelig opplevelse og mulige traumer.

Med slike hunder, så vil vi også anbefale å gjøre noen tilpasninger i hverdagen. Vi vil anbefale å begrense bilkjøring til det som er absolutt nødvendig for å begrense belastningen på hunden. Kanskje må man belage seg på hjelp til hundepass om man må reise vekk, og ellers gå mest tur i nærområdet eller finne alternativ transport – om det går an. Hundens velferd er viktig i denne sammenheng!

Andre alternative tips man kan teste til å roe hunden ned i bilen:

  • Legg et teppe i buret. Bruk gjerne et teppe, pledd eller noe hunden er vant til fra hjemmet. Du kan til og med legge inn en t-skjorte som lukter litt av deg selv.


  • Om hunden ligger i baksetet, med sele på, så kan du ta med et familiemedlem eller en venn som hunden er trygg på. Denne personen kan trøste, ha hunden på fanget og klappe hunden under kjøreturen. Det kan hjelpe.


  • Ta jevnlige stopp for å strekke beina og lufte hunden. Start gjerne med korte kjøreturer om gangen (5-10min), for så å strekke strikken gradvis. En god regel er å stoppe hver 2-4 time for å lufte hunden uansett.


  • Belønn hunden for å ha være rolig på kjøreturen. Gi middag eller mat hver gang du kommer fram til et endestopp. Det kan være med på å få hunden til å forstå at etter kjøretur, så kommer det mat. Det kan bygge positive assosiasjoner, men er ikke garantert å virke.


  • Snakke med og berolige valpen. Snakk med rolig stemme, både før, under og etter kjøreturen. Bruk en rolig stemme. Bare ros rolig når hunden er rolig og slapper av i buret.


  • Unngå bruk av radio/musikk. Om hunden ikke er vant til dette eller andre lyder fra før og i hverdagen, så kan man forsøke å luke vekk alle lyder hunden ikke er vant til under kjøreturen også.


  • Pakk alltid en reisebag: Denne bør inne holde godbiter, belønning, leker, friskt og kjølig vann til hunden og drikkeskål. Hunder kan også bli bilsyk, som barn, så det kan være greit å ha med noe å vaske med også – som papir, engangservietter og kanskje en sprayflaske med noe rengjøringsmiddel.


Kilder

  • Grisha Stewart, M.A., CPDT-KA, 2016, Behavior Adjustment Training 2.0 – New Practical Techniques for Fear, Frustration, and Aggression in Dogs.

  • Svartdal, F og Flaten, M. (1998). Læringspsykologi. Oslo, Gyldendal Akademisk

  • Garlant, E., 2017. Desensitivisering og motbetinging – hva det er - hunomhund.no. [online] hunomhund.no. Hentet fra: <https://hunomhund.no/fagstoff-og-tips/desensitivisering-og-motbetinging-hva-det-er/>.

  • Clothier, S., n.d. Understanding Thresholds: It’s More than Under- or Over- – Suzanne Clothier/Carpe Canem Inc.. [online] Suzanneclothier.com. Available at: <https://suzanneclothier.com/article/understanding-thresholds-its-more-than-under-or-over/>.

  • The Behavioural Biology of Dogs – Per Jensen (Bok)

  • Psychology of Learning and Behavior – Barry Schwartz m. fl.(Bok)

  • Sosialiseringsperiode hos hund – Gry Løberg

  • A model of puppy growth during the first three weeks (2020)

  • Concurrent and Predictive Criterion Validity of a Puppy Behaviour Questionnaire for Predicting Training Outcome in Juvenile Guide Dogs (2020)

  • Critical Periods in the Development of Social Behavior in Puppies (Scott, 1957)

  • Importance of Puppy Training for Future Behavior of the Dog (Kutsumi, 2013)

  • Influence of ADAPTIL® during the Weaning Period: A Double-Blinded Randomised Clinical Trial (2020)

  • Influence of Maternal Care on Behavioural Development of Domestic Dogs (Canis Familiaris) Living in a Home Environment (2017)

  • Influence of morning maternal care on the behavioural responses of 8-week-old Beagle puppies to new environmental and social stimuli (2016)

  • Periods of Early Development and the Effects of Stimulation and Social Experiences in the Canine (Battaglia, 2009)

  • Social rearing environment influences dog behavioral development (2016)

  • The importance of early life experiences for the development of behavioural disorders in domestic dog (2018)

  • Vieira de Castro, Ana & Araújo, Ângelo & Fonseca, André & Olsson, Anna. (2021). Improving dog training methods: Efficacy and efficiency of reward and mixed training methods. PLOS ONE. 16. e0247321. 10.1371/journal.pone.0247321.

  • Lazarowski, Lucia & Rogers, Bart & Krichbaum, Sarah & Haney, Pamela & Smith, Jordan & Waggoner, L.. (2021). Validation of a Behavior Test for Predicting Puppies' Suitability as Detection Dogs. Animals. 11. 10.3390/ani11040993.

  • Foraita, Maike & Howell, Tiffani & Bennett, Pauleen. (2021). Environmental influences on development of executive functions in dogs. Animal Cognition. 10.1007/s10071-021-01489-1.

  • Stevens, Jeffrey & Wolff, London & Bosworth, Megan & Morstad, Jill. (2021). Dog and owner characteristics predict training success. Animal Cognition. 24. 10.1007/s10071-020-01458-0.

  • Adams, G.J. & Johnson, K.G.. (1994). Sleep, work, and the effects of shift work in drug detector dogs Canis familiaris. Applied Animal Behaviour Science. 41. 115–126. 10.1016/0168-1591(94)90056-6.