Våre tjenester

Våre tjenester

Hva gjør vi, hva kan vi tilby og hvordan jobber vi?

Work the problem, not the symptom

Det er viktig å forstå hva som er utfordringene, og gjerne kilden til utfordringen. Det er først når man har identifisert kilden til utfordringene, at man kan ta tak i dem. I Forsvaret har vi et ordtak som går som følger; "Work the problem, not the symptom". Dette betyr at vi må gå til kilden av problemet, og jobbe derfra. Som ofte betyr at man gå tilbake til basics, litt som å trene hund i enkeltmomenter og stykke opp en øvelse - før vi syr det sammen til noe.

Først når vi har gjort dette, og har en grunnleggende forståelse av teorien og hvordan "sluttproduktet" skal se ut kan vi begynne å bruke ulike metoder, finne løsninger og starte den virkelige treningen.

Innen hundetrening og dyreatferd, så er det ingenting som heter "quixfix". God hundetrening krever fokus, system, skal være gøy og innebærer MYE trening. Kun med målrettet og strategisk trening, basert på gode metoder, får man resultater over tid.


Så hva gjør vi - og hvordan jobber vi?

Først og fremst er vi opptatt av å trene hund, lære mer og bli flinkere til å trene med -og jobbe med hunder. Så mye av vår hverdag går med til trening, egenutvikling og dialog. Vi jobber med hundene våre til daglig, og er ellers opptatt av at hundene skal ha en innholdsrik, lærerik og aktiv hverdag.

Dette vet vi er viktig for å få gode, trygge, arbeidsvillige hunder. Vi bruker også mye tid på forme gode hunder og er ellers aktive innen friluftsliv generelt, så hundene får en svært variert hverdag.

Vi er også opptatte av å dele kunnskap med alle som er interessert, tilegne oss ny etterprøvbar informasjon og drive med folkeopplysning om moderne, vitenskapelig etterprøvbare og positive metoder innen hundetrening. Dette gjør vi gjennom å skrive, lage videoer, dele kunnskap, konsultere og teste teori i praksis. Vi streber også etter å utfordre oss selv, trene variert og kontrollere resultatene/hypotesene våre mot de absolutt beste innen feltet, logger og vitenskap.

En praktisk tilnærming

Selv om vi har konkurrert ganske mye med hund tidligere, og fortsatt vil fortsette å gjøre det, så er vår primære tilnærming at alt vi trener på og lærer hundene i størst mulig grad skal ha praktisk overføringsverdi. Dette er muligens fordi vi har lang bakgrunn med å bruke hundene våre i tjeneste, trene mot dette og ellers bruke hundene operasjonelt, til jakt og i mer praktisk rettet hundesport.

Derfor har vi i senere tid oftest prioritert praktisk, operasjonell trening og trening av hverdagsnyttige momenter. Det skal likevel være sagt at vi er veldig glad i klassisk hundesport, og har lang erfaring med dette. Man skal aldri skimse av overføringsverdien og hva hunden får ut av variert trening innen lydighet, nesearbeid, bruks og annet hundearbeid/sport.

Vår praktiske tilnærming er også dypt, dypt forankret i et langvarig fokus på hunder som også skal fungere i det daglige. Fra tidlig i våre karrierer har vi alltid hatt fokus på ting vi vet er avgjørende for å få gode hunder, og vi vet at vi som hundeeiere i mye større grad former våre hunder enn det man skulle tro. Dette betyr at vi alltid har, og vil ha et fokus på f.eks innkalling, hverdagslydighet, fryktfri håndteringstrening, miljøtrening og sosialisering - samt problemløsning.

Hunden i fokus (som følge av et kritisk blikk på oss selv)

Hunder må sees på som enkeltindivider, og alle hunder vil være ulike. Faktisk er det veldig sterk vitenskapelig konsensus om at med veldig stor sikkerhet bevist at hundens atferd og personlighet formes av trening, miljøet rundt dem, sosialisering, diett, helse og interaksjon med eiere/familen. Alle disse faktorene er det vi som kontrollerer. Videre blir hunden også formet av genetikk og oppdrett.

Av alle de vitenskapelig beviste faktorene ovenfor, så er vi hundeeiere i hovedsak styrende. Derfor blir hunden litt slik som vi lærer den å bli. Det er derfor vi sier at rasespesifikk atferd og personlighet er mulig, men ikke garantert!

Dette betyr at vi som hundeeiere må ta en aktiv rolle i hundens liv og lære oss å forstå den og sette hunden opp for suksess gjennom trening, veiledning og å sørge for at den føler seg trygg. Vi må selvsagt da også sørge for å bygge et forhold basert på tillit, at hunden er sunn, får nok (men ikke for mye) mat, oppmerksomhet og mosjon.

Å skylde på hundens rase for uønsket atferd, utagering, dårlig forståelse og manglende vilje - det er latskap og har ikke mye rot virkeligheten. Mest sannsynlig har vi, som hundeeiere, da gjort en for dårlig jobb med å lære de det vi ønsker, på feil måte og med dårlige virkemidler.

Å løse enkelte utfordringer eller å lære en hund noe kan være vanskelig, frustrerende og langtekkelig. Men med riktig innstilling og fokus, så kan de fleste hundeeiere løse det meste. Men om vi skal forvente fullt fokus av hunden, så må vi også gi vårt fulle fokus til å forstå hunden, tilegne oss riktig kunnskap og lære hunden på riktig måte - over tid.

Kontinuerlig profesjonell utvikling

Vi er veldig opptatt av å følge med på alt av hundefaglig forskning, teori om atferd og moderne metoder innen hundetrening. Vi har en sterk tro på at så lenge vi utfordrer oss selv og søker ny kunnskap, innenfor nye områder innen hundearbeid, så vil vi alltid kunne lære mer og få impulser fra andre dyktige fagfolk. Vi søker alltid ny kunnskap, følger med på hva som skjer i hundeverden og holder tett øye/kontakt med ulike autoriteter innen hundefaget.

God profesjonell utvikling defineres ikke alene av "erfaring". Erfaring alene er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel, da man rent praktisk og teoretisk kan få helt greie resultater gjennom ren flaks og tvilsomme metoder. Vi vet, både gjennom læringsteori, erfaring og vitenskap for hund - og mennesker, at de aller beste er et resultat av mer enn dette.

Om man virkelig skal bli god på noe, så må man være åpen for konstruktiv kritikk og være mottakelig for endring og ny lærdom - hele tiden. Man må være kritisk, sortere ut hva som er "bullshit" og hva som er nyttig. Videre må man bygge erfaring i form av å sette teori og trening i praktisk og ved prøving og feiling. Men det er ikke nok.

Man må være ydmyk nok til å vite at man ikke kan alt, og alltid kan lære mer. Noe som også betyr at man må oppsøke de som er flinkere enn en selv og måle seg mot disse. Det betyr altså at god og moderne hundetrening er vitenskapelig forankret (positiv og belønningsbasert), og at man aldri blir en god hundefører/hundetrener før man har bygget erfaring, testet treningen i praksis og har turt å utfordre seg selv med variasjon, utdanning, gjennom tilbakemelding fra andre og leverer gode resultater over tid.

Folkeopplysning, kunnskapsdeling og hundetrening

Det er dessverre utbredt bruk av utstyr, metoder og teknikker som påfører hunden psykisk og fysisk ubehag, og i verste fall, langvarige skader. Den "gamle" garde, eller de som rett og slett baserer seg på utdatert kunnskap og metodikk, kan få ålreite resultater. For selv om vi vet at positiv, fryktfri og belønningsbasert trening fungerer best, så vet vi også at noen uetiske metoder også i mange tilfeller fungerer.

MEN, det aller største problemet med bruk av uetiske og inhumane metoder er skaden det påfører samarbeidet mellom hund og eier, samt alle de veldig mange bivirkningene dette kan få for hunders atferd, personlighet og sosiale ferdigheter.


Vi er av natur skrudd sammen slik at vi er systematiske, analytiske og liker å sette hundetrening i en viss form for "system". Og om man virkelig vil hente ut potensialet i en hund gjennom systematisk trening, så er mulighetene endeløse. Derfor har vi ført tusenvis av timer og økter i loggbøker, for å kontrollere dette opp mot eksisterende teori, resultater og all vår tidligere erfaring.

Vårt team har en tung faglig bakgrunn fra Forsvaret, utdanning innen hundefaget og arbeid som operasjonelle hundeførere, instruktører og konsulenter. Mye av dette arbeidet og treningen, og da spesielt medvirkning til systematisk metodeutvikling/systemer, har vi også gjort i utlandet. Vi er hundenerder i rette forstand, og tar stor ære i å holde oss oppdatert, bidra til - og lese om nye metoder og forskning.

Våre metoder baserer seg på up-to-date teknikker, teori og vitenskap fra de best og mest anerkjente forskerne, atferdspesialistene og hundetrenerne i verden.