Innkalling

Lær hunden å komme! Jo før jo bedre.

Alle ønsker vi å ha en innkalling på hunden vår som fungerer i alle situasjoner – alltid! Tenk å kunne få hunden til å snu på en femøring når den er i full fart etter naboens katt, eller når den har siktet seg inn på en kuruke som den har lyst til å rulle seg i? Det er ikke umulig, det er faktisk ikke så vanskelig heller. Løsningen er trening, og mengder av trening. Og egentlig, så er det ganske enkelt å få all denne treningen som en helt naturlig del av hverdagen, når man først er kommet litt i gang. Med disse gode rådene er vi sikker på at du kan komme godt i gang med innkallingstreningen du også!


Hvorfor er innkalling så viktig?

Når valpen er liten, så har den en tendens til å følge etter eierne sine overalt hvor de går og det er lett å få en falsk følelse av at dette vil fortsette for alltid. Derfor er det smart og starte allerede når valpen kommer hjem, bare for å bygge litt forventninger til innkallingen. Den kommer jo stort sett uansett i begynnelsen, så da er det lett å legge et godt grunnlag og forventninger til innkallingen.

Når valpen vokser til, så blir nysgjerrigheten også større og det vil naturligvis komme flere og flere ting som kan distrahere valpen og som er mer spennende enn oss. Derfor blir det bare mer og mer viktig med en god innkalling, både for hundens egen sikkerhet og for alt og alle rundt.

Mange hunder går i bånd hele livet fordi eierne er redd for at de ikke kommer tilbake. Og i mange tilfeller, så er kanskje dette også riktig av eierne. Om man ikke har trent godt nok og ikke har en veldig, veldig god innkalling, så bør man strengt tatt ikke ha hunden noe særlig løs heller. Men vi tror, at når det er mulig, så har hunder godt av å få løpe fra seg litt og være løs.

Om du ikke er villig, eller har klart å trene inn en god innkalling, ikke la hunden være løs heller. Det juridiske vernet til en løs hund er også veldig svakt, så det skal ikke mye til før det kan få store konsekvenser for både hund og eier. Vær også obs på båndtvangsreglene, da disse kan gjelde hele året noen steder.

Nøkkelinformasjon, i korte trekk

Viktige punkter for vellykket hundetrening

  • Trening skal være gøy for dere både hund og eier, legg treningsøvelser inn i lek med valpen. Hold leken/treningsøktene korte, men hyppig og variert.

  • Trening før et måltid er bedre enn etter, ingen fungerer godt på full mage, inkludert valper.

  • Sørg for at hunden er luftet og har fått gjort "det nødvendige" før trening. Det kan ofte lønne seg at hunder med mye energi får utløp for litt av dette før trening, slik at de er litt mindre stressa og mer mottakelig for treningen.

  • Husk å ta høyde for godbiter som brukes i trening når du planlegger valpens diett. De er en del av dens daglige rasjon.

  • Vær konsekvent. Lag en liste over ord/lyder du vil bruke, og forsikre deg om at alle som omgås valpen kjenner dem.

  • Er det flere som trener valpen - sørg for at alle forstår metoden for trening og følger den. Det gjør det lettere å være valp/hund.

  • Når dere lykkes med denne grunnleggende forståelsen, ligger forholdene til rette for ett harmonisk hundehold og grunnlaget for å lære valpen de øvelser eller ferdigheter dere ønsker.

Viktige punkter for vellykket innkallingstrening

  • Start med å etablere ett forhold til en forsterker hunden virkelig vil ha.

  • Velg hvilket ord (du kan også bruke fløyte eller en lyd) du vil bruke ved innkalling – og benytt dette hver gang. Vær konsekvent.

  • Bruk innkalling kun når du vil få hunden bort til deg – ikke for å avbryte en uønsket handling – ”nei trening”.

  • Med en gang hunden snur seg for å komme oppmuntrer du den med kroppsspråket og en vennlig stemme.

  • Vær nøye på at hunden kommer helt inn slik at du kan ta på den. Belønn!

  • I starten, når du skal hjernevaske inn signalet, gjenta signalordet når hunden er helt inne hos deg samtidig som du belønner med en forsterker. Dette skaper assosiasjon mellom ordet og belønningen. Når innkallingen begynner å sitte, så skal hunden kun reagere på ett signal - ikke flere etter hverandre.

  • Vær nøye når du starter treningen. Start gjerne inne. Det er viktig at treningen lykkes. Hunden bør ikke være opptatt av noe som er for spennende.

  • Ta rolig opp linen – rop hundens navn og gi signalet. Gi en liten myk impuls i linen – om ikke hunden snur seg for å komme. Det kan være det er nødvendig med en impuls som skaper assosiasjonen mellom ordet og atferden.

  • Ta ikke hunden i bånd/i bilen etc. umiddelbart etter hver innkalling. Da forbinder den innkalling med slutt på friheten.

  • Du må aldri true eller straffe hunden når du jobber med innkalling. Da vil ikke hunden komme inn i kroppssonen din. Impulsen i linen skal være ett forsiktig oppmerksomhetssignal, og ikke forbindes med en ubehagelig avstraffelse.

Metode

Start tidlig. Det er en god regel å starte så tidlig som mulig, som nevnt allerede. Det er en god investering og en god "grunnmur" for å få en sikker innkalling.

Det er to hovedfaktorer som påvirker hvor god innkalling du får. Det ene er forsterkeren (belønningen) som hunden virkelig setter pris på. Det andre er hvor forstyrrende eller interessante "fristelsene" er for hunden, altså alt det andre rundt deg som kan fange eller "konkurrere" om hundens interesse. Det er veldig vanlig at mange starter med innkalling og innkallingstrening i alt for vanskelige omgivelser, og lykkes derfor ikke.


Start med å bygge opp forventning til forskerker (belønning) og innkallingssignalet

Før man begynner å trene, og før man kan øve på avstand, så må det bygges opp forventninger hos hunden. Hunden må ha en grunn til å komme inn til deg når du kaller på den.

Dette er dessverre den første elementære feilen mange gjør, og da starter man treningen med dårlige forutsetninger for å lykkes, fordi man ikke har skapt positivte forventninger hverken til eier eller innkallingssignalet.

Forventninger kan man skape ved hjelp av forsterkere eller belønning. Dette er noe som skaper positive assosiasjoner hos hunden, og kan være hva som helst. For de fleste er det enklest og mest hensiktsmessig å benytte en godbit eller mat av en eller annen type. For andre fungerer det best med en leke. Det er viktig at hunden virkelig vil ha det du tilbyr.

Start i rolige omgivelser, og beting innkallingsordet med noe positivt

Det er ofte best og enklest å starte hjemme, i rolige omgivelser.

Kall på hunden ved å si "hit!" med positivt trykk på ordet - og belønn hunden om den på noen som helst måte reagerer eller snur seg mot deg. Gjør dette en del ganger, til hunden reagerer fint på "hit" og begynner å søke til deg for å få belønning. Videre kan man la hunden vandre en liten meter eller to fra deg, før sier "hit" - og når hunden kommer til deg gjentar du signalordet "hit" og belønner inne hos deg. Pass på at hunden kommer helt inntil deg. Gjør dette mye, inne i rolige omgivelser eller i hagen før du forsøker det andre steder.

Du vet du har gjort det riktig når hunden med rask og nærmest instinktiv respons reagerer på signalet og kommer til deg. Målet er at signalet skal bety full fest og belønning, hver gang.


Langlina - bruk den!

I alle årene vi har trent hund, har vi alltid benyttet oss av en tynn langline når vi trener innkalling. Vi har også spurt våre mentorer og de kollegaene vi ser opp til om det samme, og de kan bekrefte at metoden vi nå forklarer er den foretrukne. Det er til sammen en svært solid og samlet erfaring og kunnskap - som vi håper du lytter til også. Vi vil bare ditt beste.

Linen er ett hjelpemiddel og skal brukes i lang tid for å lære inn de viktigste signalene. Linen skal ligge på bakken og henge etter hunden. Selv om hunden er løs kan man få tak i den, og man kan hjelpe hunden når den er på avstand.

Bruker man line på hunden fra den er valp forebygger man mange uvaner, og man lærer valpen riktig atferd fra begynnelsen av. Den får aldri oppleve at det er et alternativ å stikke av, fordi vi sikrer suksess i treninge og "hjernevasker" hunden, uten å gjøre det negativt på noen som helst måte. På denne måten slipper man å løse problemer eller feil læring senere. Med forsiktige impulser i linen kan man lære inn de viktigste signalene på avstand.

Start tidlig. Jo før jo bedre.

Start så tidlig som mulig når valpen er løs ute. Da er det lettere å få til, og valpen beveger seg ikke så langt. Den er også mer avhengig av deg og lettere å forme. Bruk en line på 4-5 meter når den er valp. Da har du også god kontroll på hva den gjør.

Når hunden blir mer selvstendig eller allerede er voksen må du ha en langline. Den skal ikke hemme hunden på noen måte, og hunden skal kunne bevege seg fritt. Type og lengde avhenger litt av hunden, så finn noe som passer din hund, 10–25 meter er ganske vanlig.


Positiv innkalling

Den første treningen med linen fungerer overalt hvor det ikke er trafikk eller for mye den kan henge seg opp i. Linen skal henge fritt etter hunden, og det tas bare av om den setter seg fast eller om hunden leker med en annen hund. En litt kortere og grovere line kan godt henge på – selv under lek.

Start med å øve på ”hit” akkurat som du har gjort inne. De første gangene i rolige og kjente i omgivelser ute – gjerne i hagen eller der hvor hunden er kjent. Mest sannsynlig går dette på skinner, men la alltid linen henge på. Linen vil gi deg en sikker innkalling – og sørge for at hunden mestrer og lykkes hver gang.

Etter hvert forflytter du deg til steder som er mer ukjent for hunden. Nå vil det ofte være andre ting som kan være interessant for hunden, men du øver fremdeles på samme måte. Om hunden ikke reagerer som forventet på signalordet, gir du hunden en liten myk impuls i linen. Ikke trekk den til deg – en kort liten myk impuls er nok.

Når hunden snur seg mot deg gjentar du signalordet og gir den en positiv bekreftelse på at det var riktig med kroppsspråket ditt. Når den kommer inn belønner du og skaper full fest, roser og virkelig understreker at det var skikkelig bra at den kom inn til deg.

Pass på at hunden synes det er moro å komme inn, og øk vanskelighetsgraden litt og litt. Ikke forhast deg, bygg heller et solid fundament og tøy strikken suksessivt.

Med linen som hjelpemiddel blir innkallingen enkel for både hund og fører og vi har til dags dato ikke sett noen som ikke har lykkes med dette om de starter tidlig og gjennomfører treningen korrekt.

Langline/sporline er et veldig hendig verktøy når du skal trene innkalling eller ikke føler at du har tilstrekkelig med kontroll til å la hunden løpe fritt. Fås i mange forskjellige lengder, tykkelser og materialer.

Langlina er din venn!

Langlina er en av hundeiernes beste venner i hundeholdet. For oss, et av det verktøyene vi bruker aller mest i trening og på tur, sammen med en leke eller god belønning.

En fin tommelfingerregel er å ha hunden i langline inntil du er veldig sikker på at innkallingen er god nok. Selv etter dette, så lar vi gjerne hunden løpe i langline når vi har den "løs", rett og slett for å ha en kriseløsning om noe skulle skjer. For man vet jo aldri hva eller hvem man møter på....

10 gode råd til alle som vil ha en god innkalling!


1. Lær hunden å bli belønnet

Ideelt sett bør man kunne belønne hunden både med lek og godbiter, men det siste er ofte det enkleste.

Husk at det er mye annet som også kan fungere som en forsterker. Dette kan for eksempel være å løpe bort til en annen hund, å hilse på en person, å løpe bort til en lyktestolpe for å tisse etc. For å ha kontroll på dette krever det gjerne mer innsats over tid fra din side, men til gjengjeld får du et ekstra godt verktøy i verktøykassa når du trener, enten det er innkalling eller noe annet. Man bør være obs på at dette er ting hunden kan "belønne seg selv med", samtidig som at dette er noe man også strategisk kan bruke i trening.

En fin regel er å alltid starte innendørs. Alt av innlæring i hundetrening, gjøres best med såkalt "stuetrening", hjemme i eget hus, i et miljø som er kjent og rolig. Når har lært inn noe innendørs og kan belønne hunden din godt inne, må du også lære hunden å bli belønnet utendørs. Du må ha en belønning som fungerer godt i de situasjonene hvor du ønsker at innkallingen også skal sitte godt! Fri tilgang på mat passer sjelden godt sammen med belønningsbasert trening med bruk av godbiter. Ikke forvent at hunden vil ha godbiter eller vil leke i situasjoner med mange forstyrrelser uten at du har hatt en gradvis tilvenning til dette. Både forventning til innkallingsordet, innkalling, burk av lek og godbiter i trening nå læres gjennom gradvis oppbygging av forventninger og positive opplevelser.


2. Ha kontroll på hundens ønskeliste (belønningshierarki)

Sørg for at du finner ut og har god kontroll på hva som betyr noe for hunden, og hva som innhar de øverste plassene på hundens ønskeliste!

Det må være verdt bryet for hunden å avbryte det den gjør for å komme til deg når du roper. Verden er stor og spennende, og det finnes mye rart som kan være langt mer lokkende eller spennende der ute enn at man roper. Enten det er en annen hund, løpende barn, spor etter elg, sauebæsj eller en katt.

På sikt, kan du med målrettet trening kunne kalle inn hunden din også fra fristelser som overgår din belønning . Om du trener konsekvent, gjerne etter metoden vi viser nedenfor, og belønner jevnt og trutt. Husk at belønningen kan være dagligdagse ting som å få løpe litt fritt, hilse på noen du kjenner, få sniffe litt rundt i gresset eller noe annet hunden setter veldig stor pris på.

Hunden gir blanke i hvor mange kroner du har brukt i dyrebutikken på en fancy leke som lyser i mørket hvis den heller vil ha drakamp med et par slitte sokker – kvaliteten på belønningen kan ikke måles i kroner. Videreutvikling av belønninger er noe som kan (og bør) pågå resten av hundens liv.

Varier belønningene og utfordre deg selv ved å innimellom gi hunden en annen og gjerne bedre belønning enn det den forventer.

"Jo vanskeligere og jo mer kompleks atferd man ønsker, eller jo vanskelige treningen er - jo høyere verdi på forsterkningen!"

Og, du? Ble du mer forvirret enn opplyst nå, bare glem alt og husk kun én ting:

En positiv forsterker noe hunden digger, og som vi gir hunden tilgang til, etter den har gjort noe som vi vil at den skal gjøre mer.

Det kommer du langt med!

Tren mye kontakt i gradvis vanskeligere situasjoner – både hjemme, og mens du har hunden i bånd på tur og i hage. Gjør dette regelmessig helt fra hunden er valp. Kontakt trener du ved å belønne hunden for frivillig å søke kontakt med deg, når den snur seg og ser på deg, samt gjennom trening og lek. Unngå å friste eller lokke på noen måte. Konsentrer treningen om å belønne når hunden tar kontakt frivillig. Du kan gjerne rope på hunden samtidig som den snur seg mot deg/kommer mot deg, også belønner du skikkelig godt med kos, lek, ros og godbit når den kommer inn til deg. Valper er ofte meget lette å trene i begynnelsen av livet, benytt deg av dette og tren mye kontakt tidlig. Det har du igjen for senere!

God kontakt er noe av det vi mener er en stor del av grunnlaget for all trening. Det kan du lese mer om her!


4. Belønn frivillige innkomster

I starten og fra ung alder, så kan du gjør det til en regel at du nesten alltid belønner at hunden helt frivillig og tilfedligvis kommer innom deg når du har den løs eller i lang line. En viktig kjøreregel er at du bare skal kalle inn når du er så godt som sikker på at hunden vil komme. Test gradvis i mer utfordrende situasjoner og strekk strikken litt og litt, men unngå fristelen ved å gå for fort fram slik at det blir en gjenganger at man mislykkes. En fin tommelfingerregel er at innkallingen skal fungere 9/10 ganger før du tøyer strikken lengre eller begynner å bruke innkalling i alle mulige situasjoner.

Når du mislykkes så noter det med stor skrift bak øret og unngå å sette deg selv og hunden i lignende situasjon igjen, før du tror dere er klare for det.


5. Belønn ALLTID alle (gode) innkallinger

Belønn hver eneste innkalling helt til du synes at hunden har blitt skikkelig flink til å komme når du roper. Når innkallingen sitter kan du unnlate å belønne enkelte av de inkallingene som er "enkle", på kort avstand og med lite forstyrrelser, hvis du absolutt mener at det er lurt eller viktig.

De fleste dyktige hundetrenere, og de som er oppdater og opptatt av belønningsbasert trening jobber med variabel forsterkning når man begynner å få kontroll på innkallingen, for å kvalitetssikre og generalisere treningen. Men siden dette krever en del kunnskap og ganske systematisk tilnærming, så er det faktisk slik at for folk flest, er den tryggeste veien mot en pålitelig og solid innkalling at man belønner så godt som hver eneste innkalling gjennom hele hundens liv.

Om du skulle dumme deg ut og forsøker deg på en innkalling i en situasjon som viser seg å være for vanskelig, så kan man la være å belønne eller "snyte hunden for belønning". Det skal man ikke være redd for, men heller ikke gjøre til en vane. Som tidligere nevnt – mislykkede repetisjoner noteres bak øret og skal føre til at man sørger for at neste repetisjon blir vellykket.

6. Pålitelighet og kvalitet i hundetrening er enkel matematikk

Det er relativt enkelt å finne ut om man har trent godt nok, i motsetning til hva folk tror. Det som bestemmer om man har en god innkalling er enkelt og greit hvor mange vellykkede, versus hvor mange mislykkede, innkallinger man får til.

Vi regner det som en vellykket innkalling når hunden reagerer med refleks og en rask respons på innkallingsordet, avbryter det den driver med og kommer løpende og tar belønningen som tilbys. Det er også viktig at hunden blir i nærheten/ved siden av deg etterpå.

Det vi derimot regner som en mislykket innkalling, er dersom hunden ikke kommer eller om den kommer, men ikke velger å ta imot belønning eller holde seg i nærheten.

Pålitelighet er et sannsynlighetstall som vi enkelt kan regne ut; lykkes dere for eksempel på 9 av 10 innkallinger så har dere en innkalling som er 90% sikker. Det er ditt ansvar å legge opp treningen slik at du og din hund oppnår ønsket pålitelighet!

7. Lag deg en treningsplan (og følg den)

God hundetrening krever fokus, system, skal være gøy og innebærer mengdetrening. Kun med målrettet og strategisk trening, basert på gode metoder, får man solide resultater over tid.

Det er derfor en god idé å lage seg en treningsplan hvor man lager seg delmål og ser for seg veien mot en god innkalling som en trapp. De enkle valpeinnkallingene i stuen kan være et av de laveste trinnene i trappen mens de virkelig vanskelige innkallingene ute med forstyrrelser kan være et av trinnene langt oppe i trappen.

Ja, det handler en del om tålmodighet. Sørg for å få gjennomfør mange vellykkede innkallingen på et nivå, før du avanserer til neste nivå. Slik bygges en solid plattform for hvert seg, slik at man ikke stuper på hodet ned trappen om man mislykkes fordi man går for fort fram.

Husk at hunder alltid lærer, uavhengig av om man du som eier har fokus på treningen eller ikke, så det gjelder å holde hodet kaldt også når man ikke utelukkende trener innkalling.


8. Tenk før du slipper løs hunden din!

En av hovedårsakene til at mange sliter med innkalling er at hunden har blitt sluppet løs før innkallingen har vært god nok. Da er det lett for at den "belønner seg selv" ved å jage fugl, spise noe rart eller noe annet som er mye mer spennende enn deg som eier. For hver gang det skjer, blir veien mot en god innkalling lengre. Det handler enkelt og greit om belønningshistorikk.

Så, før du slipper hunden bør du alltid vurdere situasjonen. Still deg selv følgende spørsmål;

  1. Har dere kommet langt nok i treningen til at du har en reell sjangs til å kalle inn hunden akkurat her?

  2. Kan jeg vente til noe/noen forsvinner, og har større sannsynlighet for suksess?

  3. Er det noen faktorer her jeg ikke har kontroll over, som gjør at dette fort kan blir utfordrende eller utgjøre fare/ubehag for folk, dyr eller min egen hund?

Det er alltid bedre å være på den sikre side, og heller beholde langline på, enn å slippe hunden slik at man får én eller flere mislykkede innkallinger. Husk at hunden lærer hele tiden, så tenk nøye over hva den vil lære av en slik situasjon.

Om du trener med oss, eller en hundetrener med en viss grad av kunnskap, så vil du nok gjentatte ganger få høre at "det skader aldri å gå tilbake i treningen". Ofte må ta noen steg tilbake i treningen, og da kan det gjerne føles som at man tar to steg fram, og et tilbake. Det kan føles litt bortkastet. Men det er aldri feil, og alle gode hundetrenere bruker mye tid på innimellom terpe på basismomenter, gå tilbake i treningen for å finpusse eller legge ned litt ekstra innsats hjemme i hagen. Det er helt sant, bare spør dem!

Vær derfor (nesten) helt sikker på at du kan få inn hunden før du knipser av lina. Unngå å forhaste deg.

La det bli en vane for deg selv å vise hensyn og å være taktisk i forhold til hvilke situasjoner du trener innkalling. Dersom du gang på gang dummer deg ut og setter deg og hunden din i situasjoner hvor dere opplever det ubehagelig å ha hunden løs, så vil det etter hvert bli smått med innkallingstrening. Planlegg treningen og unngå å ha hunden løs i de situasjoner som fort blir for vanskelige. Respekter også båndtvangsreglene for ditt område.

9. Vær konsekvent

Fra årevis med kursing, konsultasjoner og arbeid med hundetrenere og hundeeiere, så tilsier erfaringen vår at det ofte er uoverstemmelser om "hundeoppdragelsen" i heimen. Det bør man forsøke å unngå.

Om det har seg slik at det er flere i familien som ønsker -og har behov for den samme solide innkallingen, så må de også følge samme regler for trening og belønning.

Hunder lærer seg fort mønster, og det er i deres natur at de lærer og gjør det som lønner seg, og gjør mindre av det som ikke lønner seg. Det er et enkelt faktum, men byr også på utfordringer. Hunder skiller også derfor lett på hvilke ulike regler som gjelder for ulike familiemedlemmer.

Sørg for å gi de andre i familien opplæring og gode vaner (også hunden). Involver, engasjer og inkluder dem i treningsplanen. Gi et klart forbud mot å slippe løs hunden så lende de ikke har belønningen klar i lomma eller om de ikke har tenkt å forholde seg til treningsplanen. Vi sørger også for å informere om at innkallingsignalet er hellig - slik at når hunden hører dette, så skal den ikke ha noe som helst tvil om hva det betyr; "galsprint så fort du kan til mor/far etc., så blir det full fest".


10. Unngå "lokking"

Har du opplevd at hunden stopper 5 meter unna deg? Eller kanskje den reagerer når du roper, snur seg og ser på deg, men venter på at du skal finne på noe sprell før den gidder å gjøre noe? Ha is i magen, og vent hunden ut. Stå helt i ro til hunden selvstendig kommer helt inntil deg før du belønner.

Igjen, hunden lærer hele tiden. Og hva lærer den når du lokker på den med ablegøyer, sveiver med belønningen eller gir den godbiten før den har kommet helt inntil deg? Ganske riktig - den lærer at det lønner seg, og den blir veldig dyktig på å IKKE komme helt inntil deg.

Dette handler om kriterier, timing og belønningsplassering. Hva belønner vi? Og når? Belønner vi for tidlig, for sent eller noe helt annet? Og hvor belønner vi? Dette er fine spørsmål å stille seg selv i alle former for hundetrening. For hunden søker seg dit belønningen er/kommer/kommer fra og den gjør det vi forskerker (den atferden den tilbyr, i det øyeblikket vi belønner). Det er altså fullt mulig å trene på noe, men likvel lære hunden noe helt annet. Og uten å vite det, så kan det fort blir frustrerende med hundetrening.

Et veldig hot tips for å unngå dette, er å trene inn en "sitt" når hunden kommer inn, en target på hånd eller seriebelønne hunden når den er inne hos deg. Da unngår man fort slike utfordringer.