Tjenestehunder og valpeutvikling

Vi trener og konsulterer ved trening av flere typer tjenestehunder

I Fluent Dawg - Dogtraining & Workingdogs, trener vi og jobber vi med hundetrening og arbeidshunder -som navnet på bedriften tilsier. Dette betyr at vi trener, konsulterer og jobber mot å få gode brukshunder på et generelt grunnlag.

Funfact:

Tidligere var tjenestehunder en egen utstillingsgruppe, altså en gruppe av hunderaser ved hundeutstillinger, i de nordiske landene. Hvorfor man ikke gjør dette lengre, det forstår vi ikke helt.

Tjenestehunder

Tjenestehund er en fellesbetegnelse for hunder som er trent til -og utfører en eller annen form for samfunnstjeneste, det være seg som offentlig- eller sivil tjenestehund. Fellesnevneren er at hunder med slik trening kan kalles ut til kortere eller lengre tjeneste i samfunnstjenlige formål.

Offentlig tjenestehund

En offentlig tjenestehund er en hund i kommunal, fylkeskommunal eller statlig tjeneste. Det kan for eksempel være en politihund, tolltjenestehund eller en militær tjenestehund. I noen grad kan slike hunder også sekundært være familiehunder. Hunder vi tidligere og nå trener, bor også sammen med oss - og er på den måten godt sosialiserte og vante til mennesker.

Sivil tjenestehund

En sivil tjenestehund er en hund som typisk er trent til sivile oppgaver, for eksempel som ettersøkshund, redningshund, førerhund eller servicehund. Slike hunder er som regel også familiehunder.

Valpestadiet = viktig for gode arbeidshunder!

Arbeidet som gjøres med avl, testing og treningen som gjøres med valper og unghunder er sentralt i utviklingen av gode arbeidshunder. For oss er valpeperioden ekstremt viktig, og vi har fra erfaring sett at om man skal få en virkelig god hund bør man gjøre et godt stykke arbeid med både valg av oppdretter, avl og starte treningsarbeidet allerede fra valpen er nyfødt. Siden oppdrett ikke er en eksakt vitenskap, og alle hundeindivider er forskjellige, så er det langt fra alle hunder som egner seg til tjeneste og som virkelige gode arbeidshunder.

For å få gode hunder, så starter vi tidlig og veldig mye av grunnlaget legges allerede hos oppdretter og gjennom de første månedene av hundens liv. Deretter kommer masse systematisk og god trening, enorme mengder miljøtrening og sosialisering, oppfulgt av testing for å se om hunden egner seg. Det er gjerne ikke før hunden er 1 år gammel at man ser om den egner seg.

Valpetrening, sosialisering, miljøtrening og grunntrening


​For å komme betraktning som tjenestehund i det offentlige (Politi, Forsvaret og Tollvesene m.m), må hunden bestå en grundig funksjonsanalyse. Dette er en mental test av hundens funksjonalitet og personlighet. Testen kan enten bestås eller ikke bestås, og gjennomføres som regel når hunden er 1 år gammel. For hunder som passerer testen, starter en omfattende trening opp mot godkjenning. Denne treningen omfatter mange sammensatte og krevende øvelser, hvor lydighet og bruks-spesifikke øvelser er mest sentrale.


Utvikling av valper og unghunder

Vi følger samme metodikk for utvikling av valper, unghunder og valg av oppdrettere som man gjør i Forsvaret og Politi siden vi har god kjennskap og erfaring med metodene, har et nettverk som tillater oss å gjøre dette og fordi vi mener at dette i kombinasjon med treniningen vi gjør gir størst sannsynlighet for å få gode hunder. Dette innebærer blant annet:


  1. Miljøtrening

  2. Sosialisering

  3. Utvikling av lekelyst

  4. Bygge gode forsterkere

  5. Uvikle søkslyst

  6. Gunnleggende dressur

  7. Arbeid med bruksrelaterte egenskaper og drifter

  8. Sytematisk, stukturert, konsekvent og målrettetet trening over lengre tid


Noe av viktigste vi gjør med valpene er "ekstrem" sosialisering og miljøtrening – selvfølgelig skritt for skritt og tilpasset hvert enkelt individ, men gjerne også i felleskap. I tillegg gjelder det å bygge en veldig, veldig stor interesse for én eller flere forsterkere (ball, fille, bitepølse, godbiter etc.). Dette kommer ikke av seg selv, og krever mye jobb.

Videre bygger vi tidlig opp valpens egen-initiativ. Vi ønsker relativt selvstendige hunder. Det er viktig at de kan gjøre funn eller få ferten av f.eks en figurant, et spor eller en odør uten for mye føreravhenighet. De får selvsagt julaften, bursdag og påske på en gang når de gjør funn!

Nesearbeid og luktesans kan tidlig startes ved sporinnlæring og søksinnlæring gjennom å sniffe etter en favorittleke som man gjemmer eller gjennom godbitsøk. Det er dog viktig at valper ikke overanstrenges, men slike valper er typisk avlet for arbeid, så de vil nok tåle en del mer mosjon og trening enn "vanlig" uansett. Det er bare en fordel å få litt høyere aktivitetsnivå, da dette gjør at hunden blir vant til det og bygger kondisjon (merk: dette er ikke nødvendigvis ønskelig i en selskapshund). En tjeneste - eller brukshund, skal tross alt tåle mye trening senere i livet.

Luktesansen kan tidlig utvikles ved å starte sporinnlæring og ved å la den søke etter en favorittleke som du gjemmer. Valper skal ikke overanstrenges, men noe mer mosjon enn «vanlig» er en fordel slik at hunden venner seg til et høyere aktivitetsnivå. En redningshund må tåle mye trening senere.

De mest grunnlegene elementene for å få en god arbeidshund


1. Forsterker/belønning er veldig viktig.

Først må vi si at tjenestehunder og arbeidshunger absolutt kan være gode familiehunder. De kan fint salappe av inndendørs når de ikke er på jobb, selv hunder som er "skarpe" og trent i bitearbeid - slik politi og forsvar gjør. Men disse hundene kan ikke bare være fine familiemedlemer, det kreves noe mer av disse hundene.

Disse hundene skal kunne jobbe intensivt over flere timer. For at hunden skal kunne jobbe over lang tid kreves det at vi har bygget opp otivasjon for trening og lysten på en spesiell forsterker/belønning (lek med figuranten med ball, kong, fille eller godbiter).

Hunden skal kunne skru opp stressnivået ganske høyt for å kunne gjøre jobben sin (uten å "koke over"). Stress, i noenlunde kontrollerte former, kan nemlig brukes aktivt i trening. Stress fører til økt fokus, konsentrasjon, mer itensitet og høyere læringsvilje så lenge vi holde stressnivået i sjakk kan dette brukes til vår fordel.

Ettersom disse hundene trenes flere ganger i uka får disse hundene et høyere generalt aktivitetsnivå og «krever» å bli brukt mer enn vanlige familiehunder. En familiehund bør ikke å bli kjørt så høyt opp i stress som brukshunder nødvendigvis må under trening.

Der legger man mye mer vekt på at hunden skal være rolig og håndterbar i de fleste situasjoner. Å belønne rolig med godbit fungerer stort sett fint til det meste denne hunden trenger å lære i hverdagen. Familiehunder trenger også å bli aktivisert, men man lager mye arbeid til seg selv ved å legge aktivitetsnivået for høyt.


2.Stressnivået

Stressnivået til hunder legger man i stor grad grunnlaget for i løpet av valpe- og unghundtiden. Hunder som aldri kjøres opp i stress i denne alderen, vil bli roligere som voksne. Det anbefales ofte at man aldri skal leke drakamper eller kaste baller/pinner til en familiehund, og det rådet er greit nok. De har ikke behov for det. Tjenestehunder bør derimot kjøres opp i intensitet under lek med fører eller figurant ganske ofte i valpe- og unghundtiden. Santidig skal den selvfølgelig lære å slappe av. Vi ønsker hunder som kan skru seg fort opp når de skal arbeid og raskt av når jobben er ferdig. En familiehund kan godt ligge jevnt lavere i aktivitetsnivå slik at den er lettere å håndtere for folk flest.


3. God sosialisering og miljøtrening

Dette er veldig viktig for både tjeneste- og familiehunder, men har man ambisjoner om å få en god tjenestehund er man nærmest ekstremt opptatt av miljøtreningen. Du kan nærmest sammeligne det med mosjons v.s toppidrett.


4. Velg rett hund og oppdretter

For å bygge opp et godt grunnlag for en arbeidshund starter jobben allerede før man kjøper valpen. Mange hunder kan bli brukshunder, men det er ingen vits i å gjøre jobben vanskeligere enn nødvendig. Man bør derfor velge en rase som har naturlige forutsetninger for jobben.

For alle rasene er det like viktig å velge oppdrettere som legger vekt på sunnhet og bruksegenskaper. Det er en kjensgjerning at det er store forskjeller spesielt innen noen av disse rasene.