Gå pent i bånd

Trekker hunden din mye i båndet, eller oppleves turene som slitsomme?

En av de vanligste utfordringene vi hører om, er at hunden trekker i båndet og at lufteturene oppleves som slitsomme. Å lære hunden å gå i bånd er noe alle vi som lever med hund må igjennom. Noen slipper kanskje billig unna og opplever det som uproblematisk, mens andre opplever at lufteturene er utfordrende på mange måter.

Det er unaturlig for hunder å gå i bånd - det må læres

Det er viktig å huske at det ikke nødvendigvis er helt naturlig for en hund å gå i bånd, samtidig som det også er viktig å ha realistiske forventinger til hva "å gå pent i bånd" faktisk betyr. Hunden vil av naturlige årsaker ha lyst til -og behov for å løpe, utforske, lukte på ting, tisse og gjøre fra seg. Er man uheldig, så kan man også oppleve at hunden absolutt vil hilse på alt og alle, eller at den blir sint eller nervøs i møte med folk, dyr og visse situasjoner.

Noe av det vanskeligste vi lærer hundene våre er å gå i bånd. Det er helt unaturlig for dem. Det er derfor viktig av vi faktisk lærer dette til hunden, og ikke krever det. Å bare kreve det er urettferdig, og en dårlig oppskrift til suksess. Vi må prøve å gjøre det til en behagelig opplevelse for dem. Hunden skal kunne slappe av i båndet, få lov til å snuse på ting, undersøke omgivelsene og kikke på hva som skjer. Derfor er det viktig å starte tidlig med opplæringen, både for hund og eier.

Mange hunder har vondt i nakke og rygg pga rykk i halsbåndet. Derfor er det best å bruke en god sele på hunden. Mange tror at hunder trekker mer i sele enn i halsbånd. Det er feil og har ingen rot i virkeligheten. Det motsatte er ofte tilfellet, siden selen ikke strammer rundt halsen slik som et halsbånd gjør. Hunder lærer like fort å gå pent i sele som i halsbånd, men det må trenes og læres.

For all del, ikke ty til struphalsbånd, rykk i lina, kjeft eller såkalte "antitrekk" seler. Dette vil aldri løse hovedproblemet uansett, og er heller ikke bra eller rettferdig for hunden. Oppsøk kvalifisert hjelp, og kontakt heller en dyktig hundetrener, veterinær eller atferdskonsulent som kan hjelpe deg.

Det skal være kjekt å ha hund, og det skal være godt å være hund.

Om du følger våre råd, så er vi ganske sikker på at du får en mer harmonisk hundehverdag, mer forståelse for hunden din og en hund som oppfører seg bedre og trives med å gå i bånd.

Bygg en solid grunnmur og sett deg selv og hunden opp for suksess!

Det er en del ting man er veldig tjent med å jobbe med allerede fra valpestadiet. Noen elementære ting bør være på plass, helst før man begynner å jobbe mye med å få hunden til å gå pent i bånd.

Skap et godt samarbeid og et et godt forhold til hunden

Et godt samarbeid mellom hund og menneske er viktig for en god hundehverdag, uansett hvor store eller små ambisjoner man har med hundeholdet. Dette startet med et godt og positiv forhold mellom hunden og matmor/matfar. Dette er grunnmuren i all hundetrening og fundamentet for et harmonisk liv med hund. Hunden må like å være sammen med oss, ha det gøy sammen med oss og være trygg sammen med oss.

Det er viktig å ta innover seg ansvaret man har forpliktet seg til når man skaffer seg hund. Ansvaret vi har for å gi veiledning, aktivisere hunden, sørge for at dens behov er dekket og ta gode valg på vegne av et dyr som ikke har samme forutsetninger som oss til å takle det livet vi påtvinger den.

Belønningsutvikling og lek

Lek ofte med hunden din. God lek er også sosial lek, noe som bygger sterke bånd mellom hund og fører. Det er viktig.

Gi av deg selv. Tør å være klovn! Jo mer aktiv du er i leken, jo mer morsom blir du i hundens øyne.

Videre må du lære hunden å lære, og også lære hunden din at godbiter er stas. Dette kan du få til ved å gjøre avleveringen av godbiten mer morsom. La hunden jobbe litt ekstra eller jage litt for å få godbiten. Gi godbiten når hunden er på sitt mest intense. Også her gjelder det å være engasjert og tilføre litt energi, gi litt av seg selv og rose godt.

Gi superkraft til belønningene

Bruk tid på kontakt-trening og å bygge verdi i belønning (forsterkere) og lek med hunden. Vi har skrevet masse om dette om du trykker på de blå linkene i teksten her. Skaff deg også oversikt over verdien av de ulike forsterkerne og belønningen.

En positiv forsterker er noe som tilføres – som regel noe behagelig – som gjør at atferden øker i frekvens/sannsynlighet. Se for deg positiv som i pluss (+), legge til.

Om du legger tid i dette, så får du en hund som digger å leke og elsker godbiter. Da har du en god forsterker og en virkelig god belønning som faktisk fungerer i trening. Det er først da du virkelig får stor effekt av dette i treningen. Som en bonus, så får du også en hund som digger å interagere med deg og være sammen med det. På denne måten får du en hund som automatisk vil lure på hva du kan finne på, og kommer derfor ofte til å søke til deg eller ta kontakt med deg av seg selv. Det er et veldig godt utgangspunkt for veldig mye forskjellig trening, og kanskje spesielt når du skal trene på å gå i bånd.

Alt av aktivisering og positiv trening vil bidra ytterligere til dette. Gjør du mye gøy sammen med hunden, så synes hunden det er gøy å være sammen med deg også. Enkelt og greit.

Når du er på tur, husk:

Når det kommer til selve turen, så må du bestemme deg for hva "å gå fint i bånd" betyr.

Når vi snakker om dette, så er det eneste kravet vårt at hunden skal ha slakk i lina og ikke dra. Vi mener det er helt unødvendig å kreve at hunden skal gå på tå hev klin inntil oss hele turen - det er noe helt annet og i vår verden "lineføring" eller en lydighetsøvelse og hører til i et lydighetsprogram.

Altså, vil vi anbefale at målet ditt er at hunden skal gå i slakk line når du ber om det. Ikke overkompliser det, men tenk praktisk. Da kan du lære inn en et "fri"-signal og et signal for at hunden skal gå pent.

Lineføring bruker vi bare når det er strengt nødvendig, f.eks i møte med mennesker, hunder, trafikk eller andre forstyrrelser. Stort sett lar vi hunden få være hund på mesteparten, så den får snuse, ta inn omgivelsene og gjøre sitt - men i slakk line.

En myte som må knuses, en gang for alle: "seler gjør at hunder trekker"

Hvor mange ganger har man ikke hørt at "seler er skapt for trekk" eller at "seler lærer hunder å trekke"? Vi har nok alle hørt at teorier, eller myter og påstander, om at hundeseler forårsaker trekking og at det er derfor trekkhunder bruker dem. Det er feil!

Grunnen til at man bruker trekkseler på trekkhunder, er at alt annet vil skade hunden og påføre den belastningsskader over tid - og dermed både ødelegge trekklysten og hunden. Det sier seg selv at det ikke er attraktivt for noen som jobber med trekkhunder....

Seler lærer ikke hunder å trekke noe mer enn halsbånd gjør det. Det faller på sin egen urimelighet. Det er bare en gjenstand, ikke en forsterker eller en "lærer". Riktig nok, så gjør feil type sele eller såkalte "anti-trekk-seler" at det å trekke i selen blir med ubehagelig, men den *lærer* ikke hunden å trekke. Kanskje fører en slik "anti-trekk sele" til at hunden ikke trekker så mye i akkurat den selen, men du kan banne på at den vil trekke om den får på seg noe annet da.

Riktig type sele er faktisk en essensiell del av å lære god oppførsel i bånd og gjør det lettere å trene, nettopp fordi det er mindre ubehagelig og ikke påfører smerte eller stress i like stor grad som et halsbånd gjør.

Noen av tingene som derimot fører til at hunden trekker i båndet, er blant annet:

  • Du følger etter, og de kommer framover ved å trekke. De får altså lov å trekke, og forstår at dette lønner seg.

  • Halsbåndet er stramt, og de forsøker å komme unna smerten.

  • Hunden ønsker/insisterer på å komme bort til noe interessant, som en hund eller en tisseflekk. Får den lov til dette mange ganger, så lønner det seg, og det forsterkes.

  • Om hunden må på do, så er det veldig normalt at hunden trekker. La den gjøre fra seg om det haster, les hunden. Ikke krev at den skal gå pent i bånd om det haster eller er lenge siden den sist var ute.

  • Stress er også noe som fører til at hunden kan trekke i bånd. Så det gjelder å operere innenfor terskel, spesielt i trening. Ikke stress opp hunden. Terskel i hundetrening kan du lese mer om her.

  • Mangel på læring og trening.

Metode og fremgangsmåte - hvordan trene på å gå pent i bånd?

Først og fremst. Om du ikke bryr deg om hunden trekker litt å båndet, og du ikke gidder å trene på det, så bare la hunden dra da vel. Det er ingenting galt i det. Bare pass på at den da er komfortabel og bruker sele. Å trekke mye i halsbånd kan være skadelig for hunden.

Vi har en "multi-fasetter tilnærming" til å trene hunder på å gå pent i bånd, som innebærer flere tiltake enn å bare lufteturene. Som nevnt ovenfor, så må det legges en grunnmur. Videre har vitenskapen og erfaring vist at å gi hunden valgmuligheter, mental trening og et godt forhold til hunden gjør at man får varige resultat og mer effektiv trening. Disse tingene fører også til et bedre hundeliv generelt sett.

Det finnes mange måter å trene hunden til å gå pent i bånd, nedenfor kommer noe av det vi sverger til. Målet er å lære hunden å gå med slakt bånd på tur. Alt annet er forsåvidt lov, så lenge lina er slakk.

  1. Forberedelser

Det første man må gjøre er å sørge for at utstyret er i orden. Når man trener på å gå pent i bånd, så er det en fast line som gjelder. Vi vil forøvrig alltid anbefale å bruke en vanlig fast line, i et solid materiale, 1,5 - 2m lang. Gjerne også med en god "pistolkrok" eller karabinkrok som ikke kan klikke seg løs av seg selv. Med såkalte "flexibånd", så vil hunden aldri lære seg hva som er slakk line eller stram line, fordi linen ofte ikke har fast lengde. Dessuten synes vi de er litt håpløse helt generelt, og tåler sjelden en sterk hund. Mister du en flexiline, så kan de gjøre stor skade og i tillegg bråke så mye at de skremmer hunden til å stikke av, blant mange andre ulemper.

Vi anbefaler at du anskaffer to (2) sett med seler. Ei dedikert trekksele med strikkline og ei sele beregnet og line til vanlige turer. Være konsekvent med bruken av disse. Det ene settet brukes kun på tur og når du ikke vil at hunden skal trekke, og det andre når hunden skal få lov å trekke.

Selv de "beste" halsbåndene i verden legger mye press på hundens nakke hvis de trekker i linen, og dette risikerer skade. Vi foreslår at halsbånd hovedaklig brukes for ID-merking og som ekstra sikkerhet. Turer og lufting bør foregå i en god Y-sele og med slakk line (Carter, Anne J. et. al, 2020).

Godbiter og leker må vi også ha med. De bruker vi for å belønne hunden når den gjør noe riktig.


2. Tilvenning

Tilvenning til sele og halsbånd er essensielt for at hunden skal trives i bånd. Å gå med sele eller halsbånd er ikke naturlig for hunder, og må derfor også læres. Derfor skal man begynne forsiktig, tilvenne hunden til å gå med dette og gjøre det positivt fra første stund.

Start innendørs med å ta på selen, ikke for lenge. Gjør det positivt og belønn hunden når den stikker hodet inn i selen. Dette kan man godt gjøre i hele hundens liv, eller i hvert fall om man merker at hunden er litt skeptisk til selen. Det er viktig at pelsdotten blir vant til å gå med sele på, og at det forbindes med noe kjekt - som tur, godbit eller noe annet moro. Til slutt vil det bli helt naturlig for hunden, og helst noe den ønsker å gå med ofte. Har du gjort det rett, så vil hunden komme løpende og stikke hodet inn i selen når du tar den fram - helt av seg selv!

Du kan også prøve deg fram med å feste lina til selen, og la hunden slepe det litt etter seg i begynnelsen. Selvsagt ikke slik at den setter seg fast. Bare for å bli vant til at noe er festet til selen. Det er individuelt for hver enkelt hund, men som du forstår, så handler det om å gå gradvis fram samtidig som man gjør det positivt.

3. Få ut energi - før du prøver å trene på å gå pent i bånd

En av de vanligste grunnene til at hunder trekker i lina, er enten at de har fått for lite stimuli eller at de bare er ganske aktive. Vi har stort sett alltid hatt raketter av noen hunder, med mye jaktlyst og ønske om å spurte ut av huset. Da lar vi de enkelt og greit få litt utløp for energien, før vi krever at de skal gå pent i bånd. Det sparer både oss og hundene for mye frustrasjon!

Et godt tips er å finne en gressplen eller noe like i nærheten, slenge ut noen godbiter og la hunden få søke etter disse en 10-15 minutter. Da kan du være sikker på at hunden både roer seg ned og får brent litt krutt. Et slik søk er like mye verdt som en 45 minutters tur, garantert.

Sørg for å ta med en litt sliten, men ikke utslitt hund på tur. I hvert fall når du bare skal lufte og ikke vil at hunden skal trekke eller når du trener på å gå pent i bånd! Belønn og ros det du ønsker, som rolig oppførsel og kontakt. Det kan du gjøre i hele hundens liv! Gjør det interessant og verdt det. Hunden gjør det som lønner seg, husker du?

Om hunden din drar for mye i båndet av og til, så kan ofte enkel oppførsel eller enkle tiltak fra deg fikse problemet. Her er de mest effektive og generelle tiltakene du kan begynne med, allerede i dag:


  • Få ut energi før du trener på å gå pent i bånd. Tren kun på å gå pent i bånd siste halvdel av turen, gjerne etter at du har latt hunden få ut litt energi (med godbitsøk).

  • Gå med relativt kort line (0,5-1m). Hunden skal lære at stram line betyr stopp, og slakk line betyr at man kan gå framover. Dette må belønnes hver gang hunden er inntil deg eller går med slakk line - ros og belønn med godbit. Vær konsekvent. Ikke rikk en tomme om hunden drar, bruk gjerne magebelte om du ikke klarer å holde hunden igjen, men IKKE rykk i lina.

  • Når den drar stopper du, og venter til båndet er slakt. Gjerne vent til den kommer tilbake til deg og belønn dette. Det er mulig at du må gjenta dette veldig mange ganger på turen. Som alt med trening av vaner og uvaner – det kan ta tid men vær tålmodig.

4. Belønn frivillig kontakt

Det vi sikter til med kontakt her, er blikkontakt. Vi ønsker at hundene våre skal kunne holde blikket vårt, og gjerne at de oppsøker blikkontakt i stiuasjoner hvor de ikke er helt sikre på hva de skal gjøre eller når noe er utfordrende. Dette er gull verdt i mye annet av hundetrening også.Derfor trener vi ganske mye kontakt allerede fra hundene er valper.


  • Vis hunden at du har en godbit og putt denne i munnen.

  • Stå rolig og vent til hunden møter blikket ditt.

  • Spytt ut godbiten med en gang hunden tar kontakt.

  • Etterhvert trenger du ikke vise godbiten først, men du fortsette å markere (si "bra" eller klikk" og belønne kontakt.

  • Fortsett å belønne blikkontakt når du går i bånd. Tren hjemme eller i hagen først, før du gjør det på tur. På den måten vet hunden hva den skal gjøre, når forstyrrelser og utfordringer dukker opp på tur.


Vi har forsøvrig skrevet mye om kontakt og fokustrening også, det kan du lese mye mer om her!


Om du synes det er ekkelt med godbit i munnen, kan du bruke klikker og markere når hunden tar blikkontakt også belønne med godbit. Det krever dog at man har gjort litt klikkertrening fra før og at man har betinget klikket med belønning.

I begynnelsen er det viktig at belønningen kommer så raskt som mulig etter hunden har sett deg i øynene, dette fordi at hunden da lettere forstår hva den skal gjøre.

Når du har gjort dette noen ganger, og hunden raskere tar kontakt kan du putte en godbit i munnen uten at hunden ser det. Vent igjen på kontakt og spytt ut. Etterhvert kan du se om hunden kan drøye kontakten, altså holde blikket ditt lenger før den får belønning.

Husk å gradvis fram når du trener dette på tur. Start med å trene dette og gjerne en kontaktlyd som "se her" eller noe liknende hjemme og i hagen, før du begynner å bruke det på tur. Husk også å sette hunden opp for suksess, så introduser bare én og én ny utfordring om gangen og ét og ét miljø om gangen. Ikke forvent at hunden skal holde blikkontakt uansett hva som foregår rundt.

5. Lær hunden at slakt bånd er stas!

Start alltid med treningen hjemme. Tren en del hjemme, i hagen og i trygge omgivelser hvor du har full kontroll.

  • Sett en skål med godbiter på gulvet.

  • Når hunden din drar mot skolen, så holder du igjen, slik at den ikke når fram. IKKE rykk i båndet eller korriger på annen måte, bare stå stille, slik at hunden ikke får tak i godbitene. Her gjelder tålmodighet. Vi vil at hunden skal ta et godt og aktivt valg selv - slik lærer den bedre og fortere.

  • Når hunden snur seg mot deg, så blir det slakk i lina, og akkurat i det øyeblikket markerer du med klikker eller et belønningsord og lar hunden få ta godbitene i skåla.

  • Om hunden ikke snur seg, men står i stramt bånd og stirrer på matskåla. Da går du litt bakover, slik at hunden følger etter deg. Igjen, når hunden har slakt bånd så markerer du i akkurat det øyeblikket og lar hunden får godbitene. Dette er viktig for å ikke fremprovosere mye frustrasjon i hunden.

Neste steg går ut på å gjøre ting litt vanskeligere. Dette kan du med fordel trene i f.eks hagen.


  • Gjør som nevnt ovenfor, men gjør det gradvis vanskeligere. Du kan bytte ut matskåla med leker eller bedre godbiter, som du kaster ut. Da er motivasjonen sterkere for å trekke dit. Stå i ro, og når hunden snur seg mot deg, så blir det slakk i lina, og akkurat i det øyeblikket, markerer du med klikker eller et belønningsord og lar hunden få ta belønningen.

Målet med disse øvelsene er at hunden skal forstå at slakk line er bra. Hensikten er å koble atferden "gå med slakt bånd" og belønning. Vi belønner gode valg og betinger slakt bånd med noe positivt. Når dette ser at hunden skjønner dette, så kan du begynne å trene dette når du går på tur. Det er viktig å huske at hunden må lære dette først, før vi kan kreve det på tur. Noe annet blir urettferdig.

Naturlige belønninger:

Det er mye som har stor verdi for hunden, som kanskje ikke handler om "belønninger" slik mange tror. F.eks kan det å lukte på noe spennende, eller få lov å gå i grøftekanten, være vel så forsterkende som en godbit. Det kan vi bruke til vår fordel.


  • Her gjør man det sammen som forklart ovenfor. Men vi bruker naturlige belønninger underveis på turen. Slik som .feks spennende lukter.

  • Stå i ro når lina blir stram, og når hunden snur seg mot deg, så blir det slakk i lina, og akkurat i det øyeblikket, markerer du med klikker eller et belønningsord og lar hunden få lukte på det den synes er spennende.


6. Tren MYE på å gå med slakt bånd - på tur

Når du trener, hold lina i høyre hånd. Da kan du belønne med venstre hånd og på din venstre side. Belønningsplasering og belønningshistorikk spiller en stor rolle i hundetrening, så om hunden vet at belønningen alltid kommer på din venstre side og fra venstre hånd, så vil hunden søke inn dit hver gang!

Start gjerne turen i vanlig tempo. Faktisk, så er det lettere å få hunden til å gå pent i bånd om du går litt fortere, så det kan være en idé å øke tempoet litt om du "loffer" for mye avgårde.

Metoden her, er ganske lik som allerede forklart. Belønn å gå i slakk line.

Rett før lina blir stram, gir du signalet, f.eks "her" eller "gå fint". Signalet kan vøre hva som helst egentlig. Når du har gitt signalet, så vil du få respons fra hunden. Den søker til deg. Om den kommer bort til deg, så belønner du og roser.

Videre kan du snu og gå motsatt vei. Eller endre retning, om hunden er på vei til stram line. Om hunden er på vei til høyre, så gå til venstre. Om hunden rykker framover i lina, så snur du 180 grader og gå motsatt vei.

HVER gang hunden kommer inntil deg, slik du ønsker, eller lina er slakk, så markerer du og så belønner du. Gi "jackpot", med masse ros, lys/glad stemme og belønning. Vær sikker på at hunden skjønner at den har gjort noe riktig - og belønn. Bruk da en belønning som har høy verdi!

Her er det noe som er viktig. Sørg for at belønningen er i lomma, helt til du markerer riktig atferd og hunden faktisk gjør det du ønsker at den skal gjøre. Belønn først når den gjør det du ønsker. Har du godbiter i hånda hele tiden, så kan hunden begynne å mase for å få den, tigge eler sikte seg inn på hånda di hele tiden.

Når du har hunden der du vil, og du har belønnet, så kan du vende snuta den veien du ønsker igjen.

Det er viktig at signalet kommer FØR hunden trekker i båndet. Om den trekker i båndet først, og deretter får signalet, for så å gå belønningen - så kan det føre til en litt uheldig effekt og feil-læring. Da får du fort en hund som vet at den får noe om lina blir stram. Den løper fram og linen blir stram. Du roper den inn og den får en godbit. Så vil den gjenta dette.

Husk at det du belønner får du mer av.

7. Miljøtrening og generalisering

Når hunden har blitt flink til å gå i bånd på de daglige turene, der dere som oftest går, da kan man gå videre til neste steg. Selvfølgelig ønsker man at hunden skal gå fint i bånd uansett hvor man går. Da må man oppsøke de miljøene og trene der. Men husk, da må vi gjerne gå litt tilbake i treningen, og terpe litt på "basics" igjen i disse nye miljøene.

Man opplever gjerne at det er litt vanskeligere og at hunden "ikke er like flink" lengre når den introduseres for nye miljøer. Da må man faktisk kanskje regne med å gå helt tilbake til start i treningen. Men nå vil hunden lære mye fortere, fordi den kan grunnreglene. Den må bare "minnes på" at disse gjelder i nye miljøer også. Så da må vi sette opp hunden for suksess igjen, og så langt tilbake i treningen at det blir enkelt. Så bygger vi gradvis derfra.

Tren på å belønne kontakt, og dette med slakt bånd igjen.Ta med deg leken og godbitene dine. Ha det gøy med hunden din. Hvor kul er du i forhold til omgivelsene?

Vi har ellers skrevet mye om generell miljøtrening her! Les gjerne det også.

Husk:

  • Når du ikke har tid eller mulighet til å trene skikkelig, eller du ikke gidder å trene på en tur. Da bruker du det andre settet med sele og line. Om ikke vil du oppleve at hunden ganske raskt vil belønne og forsterke seg selv for å dra. Da har man gjort det mye vanskeligere for seg selv, og spesielt for hunden å forstå hva det er vi ønsker med "gå pent i bånd" treningen.

  • Til vanlig kan du fint bruke ei lang line. Selv om vi ikke vil at hunden skal dra, så er det viktig at den får snuse, lukte og kose seg på tur - og ikke være redd for at lina blir stram og vi stopper opp. Da er det viktig at vi har ei lang nok line sånn at den ikke blir stram hele tiden.

  • Vær konsekvent, stopp om hunden trekker i båndet. Belønn når hunden kommer til deg eller har slakk line.

  • Du får mer av det du belønner. Hunden din vil gjøre det som lønner seg.

Litteratur:

Garlant, Emma M. (2022). "Hund - alt du må vite om din beste venn". Cappelen Damm.

Carter, Anne J., Donal S. McNally, and Roshier, Amanda L., (2020). "Canine collars: an investigation of collar type and the forces applied to a simulated neck model." Veterinary Record.

Shih, H.-Y.; Georgiou, F.; Curtis, R.A.; Paterson, M.B.A.; Phillips, C.J.C. Behavioural Evaluation of a Leash Tension Meter Which Measures Pull Direction and Force during Human–Dog On-Leash Walks. Animals 2020, 10, 1382. https://doi.org/10.3390/ani10081382

Goody, 2013 P.C. Goody. Dog anatomy. A pictoral approach to canine structure (6th ed.), J A Allen, London, United Kingdom (2013), p. 217

Benjaminsson, T. Helstryp kontra sele – en studie om dess påverkan på hunden. Studentarbete 331, SLU Skara 2010.

Hallgren, A. Ryggproblem hos hund. Dogma Förlag, Tyresö 2010. (Forskningsrapport)