Kontaktøvelser

Kontaktøvelser

Lær hunden din og selv ta kontakt med deg for «å be om lov» før den gjør noe. Det kommer du til å ha nytte av i mange sammenhenger.

Noe av det aller viktigste med disse øvelsene og hundetrening generelt er å ikke gå fort fort frem. Man skal trene på hundens premisser og legge opp til at du og hunden lykkes, dette er utrolig viktig for fremgang og motivasjonen.

Vi anbefaler at man bruker små godbiter når man trener. Da kan dere trener mer, uten at hunden får i seg for mye. Alternativt er også lek som forsterker en veldig fin løsning, spesielt når hunden er eldre. Og for de som kjenner oss, så vet de at vi er veldig tilhengere av lek som forsterker!

I denne artikkelen skal vi gi dere et innsyn noen av våre favorittmetoder for å trene kontakt med hundene.


The basics:


For å BYGGE kontakt og få hunden til å følge etter deg gjelder det å være oppmerksom på hunden. Belønn hundens egne initiativer til kontakt. Når hunden ser på deg eller nærmer seg deg UTEN at du sier noe, belønner du den, ALLTID! Belønningen kan komme i form av godbiter, lek eller en arbeidsoppgave som igjen vil føre til godbit eller lek.

Det eneste viktige er at hunden ser på deg eller nærmer seg deg SPONTANT, – uten noen form for kommando eller signal.

Belønningen kan -og bør varieres. Belønn den oppførselen du vil ha, ellers vil hunden aldri øke antall kontakter. Varier. Bruk forskjellige måter å stimulere hunden til å søke kontakt. Dette bør alltid gjøres på turen.


  1. Ha det gøy og lek med hunden!


Har du det gøy sammen med hunden din!? Det er faktisk essensielt å leke, le og ha det moro med hunden - helst hver eneste dag.


Leken er et av våre mest verdifulle verktøy! Det er viktig at leken er formålstjenelig og for at den skal være det må vi vite litt om leken og hvordan den påvirker hunden.


Lek er tillitsbyggende, skaper god kontakt og skaper forsventninger. Om man bruker dette riktig, så kan det være en veldig god forsterker også.

  1. Belønn spontan kontakt

Dette er en av grunnene til at man bør leke med hunden ofte og i alle tenkelige situasjoner. Det vil få hunden til å synes at det er spennende å være i nærheten av oss.

Det er lett det er å bli fastlåst i ”tenkingen” og at det blir kommandoer som styrer relasjonen til hunden. Men om hunden innser at det er sammen med eieren det skjer ting, slipper man mange kommandoer. Hunden blir naturlig interessert i å følge etter og holde kontakt. Da trenger man ikke å rope på hunden eller beordre den til å holde seg i nærheten. i

Å alltid belønne spontan kontakt, er en svært god måte å få en oppmerksom hund på.

Selvsagt skal det være forskjellige grader av belønning. Når hunden snur seg for å sjekke om du fortsatt er med når dere går tur, kan det være nok med et rolig verbalt ”bra”. Om hunden derimot kommer løpende tilbake i full fart og tar kontakt, skal det resultere i ”JACKPOTT”.

  1. Ikke mas

Hvordan skal egentlig hunden vite hva det er vi vil at den skal gjøre?

Den beste framgangsmåten for å få en aktiv og selvstendig hund på, er ved å la den funne ut av ting selv! Hunder gjør det som lønner seg, og om det lønner seg nok så vil den gjenta atferden (dette har vi skrevet om i "hvordan hunder lærer").

Om hunden må jobbe for belønningen og bruke hodet, blir også kommunikasjonen mellom eier og hund mindre masete. Å vente ut hunden og belønne når hunden spontant utfører en ønsket atferd, er den beste måten for hunden å lære.

Så legger du bare til en kommando til slutt, i det hunden gjør det du ønsker. Det som er viktig å tenke på er at kommandoen kommer når hunden utfører handlingen, f. eks når den kommer løpende mot deg. Det er viktig at kommandoen ikke gjentas en haug med ganger - det blir bare mas.

  1. Tren passivitet aktivt

Noe som kanskje høres selvsagt ut, men som glemmes av mange hundeeiere, nemlig passivitetstrening. For med hånden på hjerte, hvem prioriterer det å bare være med hunden når man går tur, når man kan trene innkalling, lete etter godsaker eller kaste leker?

Passivitetstrening kan være vanskelig, men er viktig. Du skal øve på å gjøre ingenting sammen med hunden.

Om hunden girer seg opp, bjeffer, og hopper er det viktig at eieren er rolig og bestemt. Man verken brøler eller kjefter, men er rolig og tålmodig.

  1. Belønningen!

Som med all hundetrening gjelder det å begynne i rolige omgivelser slik at hunden får en sjanse til å forstå hva det er vi vil. Noe som også er viktig å tenke på er: Hvor verdifull er belønningen for hunden?

Er bare belønningen interessant nok kan man vente ut de fleste atferder man ønsker å befeste. For oss spiller det ingen rolle om hunden tror at den bestemmer, ettersom vi har fått en lydig hund på kjøpet. Både hund og eier vinner på et godt samspill.

Våre favorittøvelser

sofgndsfsfe

1. Belønne blikket

Nå skal du vise hunden at det lønner seg å se på deg. Ta hunden i kobel og stå stille, la hunden få røre seg i kobbelets lengde. Vær helt passiv og ha fokus på hunden. Den kommer til å lukte rundt og kikke på omgivelsene, men før eller siden blir den lei og ser på deg. Da er du klar og belønner med en gang. Deretter blir du passiv og avventer ny kontakt.

Jo flere ganger du forsterker kontakten, desto bedre integrert blir den. Å se på deg blir positivt. Når hunden har forstått det, er det på tide å forlenge tiden. La hunden se i 3 sekunder før du belønner, og øk suksessivt tiden mer og mer. Om innlæringen går veldig sakte: bytt belønning. Det gjelder i alle øvelser.

2. Godbit-vift

Om du vil gjøre hunden skikkelig flink, kan du utfordre den litt ekstra ved å forsøke å lokke den til å bryte kontakten. Du kan bruke godbit eller holde en leke i hånden. Hunden kommer til å se på belønningen eller å forsøke å hoppe opp for å ta den. Så fort hunden ser på deg i øynene får den sin belønning. Du kan gradvis gjøre denne øvelsen vanskeligere ved å dingle med belønningen, kaste den opp i lufte osv.

3. Matskålen

Utnytt måltidene til å trene kontakt. Sett matskålen ned, be hunden å sitte, og la ikke hunden få spise før den har tatt kontakt med deg først. Du kan begynne å trene med en godbit. Legg den på gulvet foran hunden og hold over den med hånden om hunden prøver å ta den. Det gjør ingenting om hunden krafser på hånden eller dytter med snuten. Så fort den tar øyekontakt med deg, er du rask med å gi den tillatelse til å ta godbiten.

4. Lek

Det finnes ingenting som styrker kontakten mellom hund og eier mer enn lek. Test deg fram til hva hunden din liker å leke. Er det kamp-lek, søk, jakt eller at du er fysisk når dere leker? Liker den ball, kong, pipeleker eller kanskje kosedyr? Om din hund absolutt ikke er interessert i leker, så kan dere leke med en kjøttbolle/pølse etc. La hunden jage den ut av hånden din, kast den av gårde osv. Ved å leke viser du hunden at du er en morsom venn som det er gøy å være sammen med. Dessuten får du en veldig fin belønning som du kan bruke ved innlæring av nye ting.

5. Tur-kontakt

Er du lei av at hunden drar og ikke hører på deg på tur? Lær hunden at strekt kobbel betyr å komme inn til deg å ta kontakt. Det gjør du ved å stå stille hver gang kobbelet er strekt. Vent på at hunden skal snu seg og se på deg, belønn!

6. Øyne på deg i skogen

I stedet for at du skal vokte over hunden din som en hauk når den går løs i skogen, få den til å holde kontroll på deg i stedet. Belønn spontane kontaktsøkende fra hunden. Bytt retning ofte uten å rope på hunden, la den oppdage det selv. Eller gjem deg plutselig. Om hunden tror at du når som helst kan forsvinne, kommer den til å ha steinkontroll på deg.

7. Dørtrikset

Mange hunder blir alt annet enn fokusert på eieren når det ringer på døren. Du kan absolutt lære hunden din at dørklokken betyr kontakt. Du trenger en medhjelper som kan ringe på døren, og hunden må være i kobbel helt i starten av treningen. Når klokken ding’er kommer den antagelig å bjeffe og dra mot døren, men du står passiv med hunden i kobbel og venter på at hunden skal ta kontakt med deg. Når det skjer, belønn generøst! Repeter mange ganger. Hunden har forstått det når den med en gang etter å ha hørt ding’en snur seg om å ser på deg.

8. Får jeg lov?

Det blir sjelden misforståelser om du lærer hunden din å ta kontakt før den gjør ting, som f.eks. hoppe ut av bilen eller gå ut gjennom døren. Åpne bagasjeluken eller døren og sørg for at hunden ikke kan snike seg forbi deg. Når den ser på deg får den lov å hoppe ut eller komme ut.

9. Lær hunden å si ifra

Det vil si å si ifra til deg når dere møter noen på tur. Om hunden er flink i nr. 1 (belønne blikket) lærer den seg raskt dette. La en medhjelper gå mot deg og hunden. Når hunden venner seg bort og ser på medhjelperen, blir denne helt passiv, hvorav hunden raskt trøtner og ser tilbake på deg. Da belønner du! Repetèr. Poenget med øvelsen er å lære hunden å ta kontakt med sin fører når noe nærmer seg i stedet for å gjøre utfall, jage osv.

10. Aktivere

Om du ønsker superbra kontakt med hunden din bør du begynne å trene den. Det kan være i hva som helst: nesearbeid som spor, søk, godbitgjemsel, viltspor osv. All aktivering som hunden liker kommer til å lede til en sterk relasjon mellom dere. Hunden vet at du finner på morsomme ting og ser på deg som en verdifull ressurs. Viljen til å søke kontakt med deg blir da naturlig!