De aller fleste hunder kan virkelig gjøre fremgang med den rette tilnærmingen. Det vil kanskje kreve en del ekstra tilrettelegging i begynnelsen – for eksempel tjenester som en hundepasser eller en profesjonell hundetrener – men med tiden vil det imidlertid være verdt det.
Vi går her igjennom den virkelige veien til å bli kvitt separasjonsangst. No no bullshit!
Når vi behandler separasjonsangst, vil vi endre følelsesmessige respons på det å være alene. Den mest effektive måtene å gjøre dette på, er gjennom systematisk desensitivisering - altså en gradvis tilnærming.
Det er viktig at dette er en prosess som må gjøres systematisk, altså på en ryddig måte, og at det er tidkrevende og krever tålmodighet. Hunden kan heller ikke være alene lengre enn den takler, og må være under "terskel" i perioden man jobber med dette. Dette er veldig viktig, og betyr at man må sette av tid og prioritere dette.
Først og fremst:
Å sette en stresset hund i et bur når du drar, er sjelden nyttig ettersom mange hunder med separasjonsangst er redde for små og trange områder.
En ny hund i hus vil ikke hjelpe mot separasjonsangst. Frykten er assosiert mot nærværet/fraværet av mennesker.
Bruk av bjeffehalsbånd eller andre produkter kan stoppe hunden fra å bjeffe, men det løser ikke problemet med frykten.
Å bruke mindre tid med hunden din eller blokkere dem fra deres vanlige rutiner vil heller øke enn å redusere frykten.
Gå igjennom noen av avtalene du har gjort med hunden din. Ved å aldri la hunden din være alene, gir du han eller henne garantien om at det aldri vil oppstå panikktilstander. Hvis du holder din del av avtalen, vil hunden din holde sin – sakte, men sikkert vil frykten overvinnes – og det er svært viktig å holde denne avtalen.
Kun en liten feilglipp der hunden din blir alene i en periode lengre enn hun kan takle, kan forårsake tilbakegang. Det kan faktisk være slik at du må starte helt på nytt med treningen.
Hvorfor er det slik at noen hundeeiere som kun mener godt synes det er vanskelig med treningen? Fordi mange starter utover hundens terskel.
Hvis hunden din får panikk etter kun 10 sekunder etter at du har forlatt huset, er det her treningen må begynne. Alt annet utover det vil få hunden i en panikktilstand.
Del første man gjør før man starter trening, er å finne ut hvor lenge hunden kan være alene uten å stresse. Da filmer man. Filmingen fortsetter man med hele tiden og underveis i treningen. Husk at det må skje på en måte som foregår "live", slik at du får sanntidsvideo.
Del enkleste er nok å investere i et overvakningskamera eller et kamera tilteknt slik trening. Det også mulig å sette opp videosamtaler ved bruk av telefoner, pc, nettbrett og likende. Da må du ha enhet i huset, og ha med deg vekk fra hunden.
Sett opp et kamera (du kan bruke en gratisapp som Skype eller FaceTime) og forlat huset. Følg med på hundens oppførsel på en smarttelefon eller et nettbrett.
Start en stoppeklokke så snart du lukker døren, og følg med på enheten din mens du går langt nok til at hunden din verken kan se eller høre deg. Følg med på piping, hunden går i sirkler, høyfrekvent bjeffing eller uling, hopper og skraper på døren, urinering eller avføring, tygging/slikking på seg eller gjenstander samt andre indikasjoner på frykt eller ubehag.
Følg med i fem til ti minutter slik at du ser hele spekteret mens du noterer deg hundens atferd.
Uansett hvor lang tid det tar før denne atferden begynner, enten det er øyeblikket du lukker døren (eller til og med før du dro), er dette terskelen du må begynne med.
Nå som du kjenner til hundens terskel, er det på tide å begynne desensitiviseringen til lengre og lengre fravær.
Praktiser på å gå til døren og utenfor huset/leiligheten med varierende tidsperioder, opptil 30 minutter totalt. For eksempel: hvis hunden din får panikk i det øyeblikket du går ut døren, vil du kanskje måtte starte med trinnene nedenfor fra dag én.
Gå til døren og åpne den [ikke gå utenfor]. Lukk døren og gå tilbake.
Gå til døren og tre utenfor. Lukk døren bak deg, men kom tilbake øyeblikkelig.
Gå til døren og vri på håndtaket [ikke åpne døren]. Slipp tak og gå tilbake.
Ta en pause på minst ett minutt mellom hvert av trinnene og gjør noe “naturlig” som å se på TV, strekke på beina eller finn frem en bok.
Sørg også for at du ikke gir hunden din for mye oppmerksomhet under pausene dine. Du vil ikke ignorere hunden totalt, men det vil gjøre neste trinn mer utfordrende hvis du bruker denne tiden på å leke.
Emma Mary Gralant (Hun om Hund) skrev en veldig fin gjennomgang av systematisk desentisering som behandling mot separasjonsangst i utgave 1 av magasinet Hundesport 2021.
Verd å ta en kikk. Du finner den her!
Selv om hunden din klarer å være alene noen minutter før panikken starter, kan du være 100 % sikker på at hunden vet at du skal dra, selv før du har gått ut døren.
En del av prosessen med å få hunden din til å være komfortabel under ditt fravær, er å desensitivisere han/hun til alle de tingene du gjør før du går ut døren. Dette kan kalles hint før avreisen, og handlinger inkluderer:
å ta på deg skoene
å finne frem nøklene
å lukke døren
Noen av hintene før avreise kan skremme hunden din mer enn andre.
Når du begynner å inkludere disse som en del av treningen, bør du sørge for at du kun legger til én pr. dag. Slik vil du ha kontroll over hva som enkelt identifiserer hintene som trigger frem separasjonsangsten.
I de fleste tilfeller vil det være lurt å holde igjen med nye hint frem til du har hatt et par dager trening med det ene.
Forvent deg sakte fremgang desto dypere du går videre med treningen. Husk at det kalles gradvis desensitivisering av en grunn, og du må gå videre i hundens tempo.
Hvor fort en hund overvinner separasjonsangsten avhenger ikke av graden, alder eller hunderase. Hver enkelt hund er ett individ. Dessverre gjør dette det umulig å forutse hvor lang til du vil komme til å bruke på treningen.
Det vi er på utkikk etter er gradvise (der er det ordet igjen!) forbedringer over tid; der vi kan se en trend som beveger seg mot lengre og lengre fravær.
Annet det er lurt å tenke på når du går videre med treningen er:
Pauser er avgjørende. Ikke jobb med treningen hver eneste dag. Ta minst én dag fri hver uke, både for din del og hundens.
Dette er trening med en høy stressfaktor, så vær forsiktig med å forlange for mye av hunden. Hold deg til 30 minutter maksimalt pr. dag.
Hunder er forferdelig på generalisering. Det betyr at hvis du kun jobber med hjemme-alene-trening kl. 10 hver morgen, vil ikke hunden din forstå at de samme prinsippene gjelder kl. 15 eller kl. 20. Pass på at du trener på ulike tidspunkter hver dag.
Inkluder alle i familien på minst én treningsøkt i uken dersom du bor med flere. Hvis mor i huset tar seg av treningen mens resten av familien er ute, vil hunden fremdeles ha problemer med å være alene hvis andre enn mor drar.
Selv om alle hunder responderer ulikt på en slik type trening, vil det for de fleste hunder hjelpe i lengden.
Vær tålmodig og konsekvent med treningen. Hvis du har problemer å komme videre, vil en sertifisert hundetrener eller atferdsspesialist kunne hjelpe.