Fokus -og kontakt-trening

Forholdet mellom hund og fører

Hvordan er det du som hundeeier egentlig vil at hunden din skal oppføre seg? Hva er viktigst for deg - lydighetstrening eller at hunden sitter rolig ved siden av deg når du prater med en bekjent?

Vi mennesker kan skille mellom ulike situasjoner og dele inn vår virkelighetsforståelse, men hundene våre skiller ikke nødvendigvis på dette. Slik vi ser det, så handler hundetrening om å finne ut hvilken atferd man ønsker hos hunden sin, for så å fange opp dette og forsterke det (belønne)! For det vi belønner, det får vi mer av.

Det er rett og slett slik at jo mer vi gjør sammen med hundene våre, jo bedre kontakt og samarbeid får man i ekvipasjen (hund+fører). Selvsagt vil dette avhenge av hvordan vi trener og hvilke metoder vi bruker, men dersom man gjør det positivt så vil det beviselig styrke samholdet.

Dersom vi holder oss til positive metoder, så gir vi hunden selvtillit og vi styrker samarbeidet og forholdet mellom oss selv og hunden. Med det sagt, så finnes det også en del øvelser man kan gjøre for å ytterligere styrke kontakt, fokus og samarbeid.

God kontakt - grunnlaget for all trening

Kontakt er kanskje en av de mest grunnleggende øvelsene for all trening av hund. Har man god kontakt, så får man en hund som følger oss, er lydhør og oppmerksom på oss.

Når man starter med hundetrening, så vil man være veldig tjent med å trene inn grunnleggende god kontakt i tillegg til å rett å slett lære hunden hvordan den skal lære. Det sistnevnte kommer av seg selv når man trenger kontakt.

Hovedårsaken til at kontakt er så viktig, er at god kontakt med hunden åpner for bedre kommunikasjon mellom hund og eier. Det legger derfor grunnlaget for all videre trening, uansett hva det måtte være.

Mye handler om å bare lære seg "hundespråket", lese sin hund og lære seg å kjenne hva som fungerer for egen hund - og hva som ikke fungerer. Da unngår man misforståelser.

På denne måten reduserer man også stress i hunder. En hund er nemlig ALDRI bevisst ulydig.


For å bygge disse relasjonene, så gjelder ett enkelt prinsipp: belønn hundens EGNE initiativer til kontakt!


Gjennom samspillet man bygger med hunden, der begge får og gir - blir begge vinnere.

Som hundetrener, så lærer du hunden bedre å kjenne. Du lærer deg å tolke hundens språk og signaler, og på den måte kan du jobbe bedre og mer riktig med hunden din. Til gjengjeld får du en hund som lystrer med GLEDE. Hunden lærer seg å vøre oppmerksom på deg, lydhør, får klare signaler på hva som lønner seg og får derfor en tryggere tilværelse med mer frihet.

Kontakt som basismoment i hundetrening

God kontakt er faktisk er basismoment i lydighet, når hunden skal gå fri ved fot, i utgangsstilling og ellers når du f.eks skal lære hunden å gå pent i bånd. Har du trent mye kontakt, så vil du kanskje til og med oppleve at hunden går pent i bånd av seg selv - nesten uten trening! Rett og slett fordi den er veldig oppmerksom på deg. Kanskje du nå begynner å forstå tegningen? Kontakt-trening gjør hundehverdagen mye enklere på sikt og er en viktig grunnstein i trening.

Hvordan starte kontakttrening?


Sett bort fra å trene hunden husrenvi på kontakt-trening som en av de viktigste tingene å starte med når man har kjøpt seg valp.

Vi pleier alltid å starte med å belønne hver gang hunden ser på oss, uansett situasjon (selv om det alltid er best å starte i et uforstyrret miljø). Derfor er det alltid en godbit eller 10 i lomma, og vi har skåler, kopper og poser med godbiter over alt. Så hver gang hunden kommer og tar kontakt så får den en godbit.

Mange er litt i mot denne måten å trene på, da det påstås at det kan trigge overdreven tiggeradferd, men vi har gjort dette med våre hunder i mange år, og ingen av de tigger ved matbordet. Det kan trenes vekk på en helt annen måte, og har ikke nødvendigvis sammenheng med kontakt trening.

Bygg kontakt på hundens premisser - sett hunden opp for suksess


For å BYGGE kontakt og få hunden til å følge etter deg gjelder det å være oppmerksom på hunden. Belønn hundens egne initiativer til kontakt. Når hunden ser på deg eller nærmer seg deg UTEN at du sier noe, belønner du den, ALLTID! Belønningen kan komme i form av godbiter, lek eller en arbeidsoppgave som igjen vil føre til godbit eller lek.

Det eneste viktige er at hunden ser på deg eller nærmer seg deg SPONTANT, – uten noen form for kommando eller signal.

Belønningen kan -og bør varieres. Belønn den oppførselen du vil ha, ellers vil hunden aldri øke antall kontakter. Varier. Bruk forskjellige måter å stimulere hunden til å søke kontakt. Dette bør alltid gjøres på turen.


Ha det gøy og lek med hunden!


Har du det gøy sammen med hunden din!? Det er faktisk essensielt å leke, le og ha det moro med hunden - helst hver eneste dag.

Leken er et av våre mest verdifulle verktøy! Det er viktig at leken er formålstjenelig og for at den skal være det må vi vite litt om leken og hvordan den påvirker hunden.

Lek er tillitsbyggende, skaper god kontakt og skaper forsventninger. Om man bruker dette riktig, så kan det være en veldig god forsterker også.

Hvilke fordeler gir leken?

  • Leken kan brukes for å gjøre omgivelsene mindre spennende. De fleste hunder liker å leke med andre hunder. Hvis du får din hund til å ha det like gøy sammen med deg som med andre hunder blir det lettere å møte andre hunder når du går tur eller når du trener med andre.

  • I leken får hunden høyere intensitet som igjen kan gi økt fokus når du trener vanskeligere deler og momenter.

  • Du bygger opp et samarbeid med din hund.

  • Du bygger bedre kontakt.


Leken er derfor et verktøy som du kan utnytte til å trene din hund og justere din hunds egenskaper.


Hva liker hunden?

Vi har flere typer lek og vi kan leke med både leker, kroppen og godbiter. Lek er veldig individuelt, så her må du prøve deg fram. Eksempler kan være:


  • Drakamp

  • Riste, drepe/ødelegge og buste

  • Bæreleker

  • Jage noe

  • Å bli jaget


Etter hvert som vi jobber med hunden vår vil vi også se at mange av arbeidsoppgavene hunden har vil kunne fungere forsterkende og som en lek for hunden. Apport er et eksempel på dette.


Når vet du at leken er bra?

Det finnes forskjellige typer lek. Men som grunnregel kan du si at hvis hunden oppfyller ett av disse tre kriteriene så er leken bra!

Hunden ...

  • jager raskt etter leken

  • griper

  • holder hardt fast

Om du har vært på et valpekurs, så har du sikkert blitt fortalt at du skal være morsom for å fange hundens oppmerksomhet? Problemet med det, er at det gjerne brukes som en slags "kriseløsning" fordi man ikke har god nok kontakt eller har innarbeidet forsterkere og lek fra før. Det er synd.

Om man tar dette med å møte andre hunder når man går tur som eksempel:

Det er ofte først når man oppdager en møtende hund og ens egen hund har begynt å briske seg og lage lyder, at eier våkner til liv. Favorittleken tas fram og vi som tidligere spankulerte rundt i vår egen verden er nå plutselig veldig engasjert i hunden. Selvsagt vil hunden da synes at situasjonen er kjempeartig. Og har man litt uflaks vil hunden tolke leken i denne situasjonen, som belønning for en atferd vi ikke ønsker.


Unngå mas, og for all del - ikke skap konflikt!

NB! Unngå konflikter, mas og irritasjon. Dette er VELDIG ødeleggende for samspillet mellom hund og fører. Hunder er konfliktunnvikere, en aggressiv (sur) eier vil den derfor prøve å unngå! Dette er like gjeldende for lek, som for kontakt og annen hundetrening.

Vi vet jo alle at kommunikasjon mellom to individer bli dømt til å misslykkes hvis det stadig forekommer konflikter, kamp, irritasjon og mas. I stedet får man stress, avstandsøkende signaler og unnamanøvrer. I verste fall kan du få en hund som unngår å søke kontakt!

Blir man irritert så får man ofte en “lav hund”, – som ikke synes det er gøy å trene. Hunden vil prøve å unngå deg og å avlede deg – og da kan den finne på mye rart! Hunden kan reagere med å rase rundt, hoppe og bite i kobbelet, – springe i vei til andre hunder osv. Dette kan føre til stress og frustrasjon hos dere begge.

En hund har behov for sosial kontakt og stimulans på samme måte som mennesker. Får ikke hunden en meningsfull hverdag, vil behovet for å søke kontakt og nærhet med mennesket (deg) minske. Dermed må DU ta initiativet til kontakt og du havner i en situasjon der du må mase deg til hundens oppmerksomhet og nærhet. Dette er absolutt IKKE ønskelig.

Derfor; forsterk RIKTIG oppførsel på RETT tidspunkt! Da får du en hund som til stadighet vil oppsøke DEG!

For stor intensitet og aktivitet kan føre til att hunden demper deg og ligger lavt i terrenget fordi den føler seg utrygg i situasjonen. Du blir rett og slett for mye for hunden. NB! Dette er individavhengig.


Belønn øyekontakt


Med kontakt her mener vi gjerne blikkontakt. Vi ønsker at hundene mine skal kunne holde blikket, og oppsøke blikkontakt i ulike situasjoner.

La oss ta utgangspunkt i at hunden ikke har gjort dette før.


  1. Vis hunden at du har en godbit og putt denne i munnen.

  2. Sitt rolig og vent til hunden møter blikket ditt.

  3. Spytt ut godbiten med en gang hunden tar kontakt.

I begynnelsen er det viktig at belønningen kommer så raskt som mulig etter hunden har sett deg i øynene, dette fordi at hunden da lettere forstår hva den skal gjøre.

Når du har gjort dette noen ganger, og hunden raskere tar kontakt kan du putte en godbit i munnen uten at hunden ser det. Vent igjen på kontakt og spytt ut. Etterhvert kan du se om hunden kan drøye kontakten, altså holde blikket ditt lenger før den får belønning.

Kontakt basert på tillit og positiv forventning - ikke krav!

Øyenkontakt skal bygges på tillit og positiv forventning, – ikke krav! Pass derfor på å tenke over hva slags blikk du sender hunden din. Husk hunder er eksperter på små, små signaler.

Det kan være lettere for en hund at du står oppreist og ser ned på den (øynene virker mindre) enn at du er i hodehøyde og stirrer på den. NB! Mange hunder misliker nærkontakt av ansikter.

Belønn hunden når den søker øyekontakt, med ett kort mykt bra og en godbit.

Vil du øke den sosiale aktiviteten nær deg, setter du deg ned samtidig som du vrir deg fra hunden, slik at den aktivt må søke deg. Er hunden lengre vekk, beveger DU deg vekk fra hunden og setter deg ikke ned før hunden er en armlengdes avstand fra deg.

Pass i dette tilfelle på at det er øyekontakten du belønner, ikke sitt eller andre ting.

Det skal i dette tilfellet ikke være noen kommando, og hunden skal ikke holdes fast. La hunden jobbe aktivt for å søke kontakt. Intensiteten vil øke hvis du lar hunden få ta godbiten fra munnen din, som belønning. Eller belønn med godbit i nærheten av ansiktet ditt. La hunden få kjempe for å få nærkontakt med deg for å få belønningen. (Ikke overdriv).

Å klappe hunden kan øke hundens passivitet! Den kan begynne å vise uvilje mot å nærme seg eieren! Hunden kan oppfatte klappet som ett dominans signal, det er derfor viktig art du leser hundens kroppsspråk!

Det du kan gjøre i stedet er å dytte forsiktig i hunden med skulderen din (lekende), samtidig som du vrir kroppen vekk fra hunden. Pass på å snu hodet og blikket. Dette er en mye større belønning for hunden enn klapping, og du kan gjerne sammenligne det med hunder som hilser eller leker sammen. Du genererer en "lek" og et samarbeid med hunden.

Du skal avbryte kontakten/ leken med hunden før hunden blir lei. Det gjør du ved enkelt å snu deg vekk, eventuelt går vekk fra hunden.

Skulle hunden gå fra deg midt i en belønning, så dytt lekent i den! Dette er den beste måten å skape behov for mer kontakt på!

Det er ikke mengden, men tidspunktet og hvor mye hunden må jobbe for å få din oppmerksomhet som er det avgjørende.

Hunden skal søke kontakt med deg, – ikke omvendt! Skulle det omvendte skje indikerer det feil trening. Finn ut hva som spontant utløser det at hunden søker kontakt med deg.

Er hunden uinteressert i deg, så ta en lengre time-out. Gå vekk fra hunden. Ikke gå tilbake før hunden er oppmerksom og fokusert på deg. Han skal tigge/be med blikket om å få lov til å jobbe. Så legg godt merke til hvordan blikket da ser ut!

Viser hunden glede når du kommer tilbake til den, så ros den og start treningen. Hvis ikke så må du gjenta prosedyren.

Samarbeidet skal også fungere i naturen! Belønn derfor ALLE forsøk på kontakt (gjelder valp/unghund).

Husk du har ansvar for omgivelsene. En hund finner fort på andre ting på egen hånd hvis ikke du er oppmerksom på hunden. Du må jobbe for at dere skal få til samarbeidet.

Ikke vær ett anker som henger på slep. Vær en aktiv lærer. Start å jobbe med hunden i nøytrale situasjoner, så øker du til vanskeligere situasjoner etter hvert. Til slutt skal øvelsene også fungere i akutte situasjoner.

Du starter med å finne en kravløs situasjon, der dere bare har et positivt samvær. Finn ut hva hunden liker; leke med ball, søke etter godbiter, hoppe opp på steiner, murer o.l. Få lov til å gjøre triks, osv.

Siden bygger du videre på øvelsene, helt til de er generalisert…..

Etterhvert som hunden har lært seg at den må se på deg for å få godbit så kan man ta den med ut og fortsette trening ute. Det kan også være smart å legge på et signal-ord som "følg med", "se" eller "her". Vi bruker "her" da dette klinger bra, og har fungert i alle mulige settinger i mange år.


Tren kontakt hele tiden - i starten

Ja, helt seriøst. I starten og gjerne gjennom hele det første året i hundens liv, så kan man trene myye kontakt. Legg inn noen korte 1-2minutters økter med kontakt-trening uansett hva hunden driver med. Da får du generalisert kontakten, enten man er på tur, koser, kler på hunden, leker i hagen eller trener.

Gjør man dette fra starten av, og gjennom hele valpealderen, så får man en hund som er lett mottakelig for andre direksjoner. Det er også en suveren kombinasjon med innkallingstrening i starten, da man bare legger på signal-ordet "kom" hver gang hunden kommer løpende mot deg på eget initiativ.

F.eks, så kan man fort få vekk tigging ved matbordet. Om man har god kontakt, så er det enkelt å lære hunden å ligge i ro i senga si, buret eller andre steder mens man spiser middagen. Om man også ignorerer mas ved matbordet og hunden aldri får mat fra kjøkkenbenken og matbordet, så får man også vekk dette gjennom ekstinksjonsmetoden.

I starten vil det sikkert være litt slitsomt, og måltidet vi ta en evighet fordi man må trene mye. Men med litt konsekvent trening, så får du enkelt en hund som ikke maser ved bordet.

Gjør man dette så får man en hund som er lett mottakelig for andre kommandoer. Det er der dette med tigging ved matbordet kommer inn. Har man en god kontakt så er det da lettere å lære hunden å f.eks ligge i ro i kurven sin mens familien spiser, eller koser seg med noe godt ved bordet eller foran tv'n osv. De første gangene kan måltidet vare i en evighet pga mye terping, men her er det viktig å ikke gi seg.

Så hvis man har god kontakt og grunntrening i bunn, og lærer hunden alternativ atferd, så har kontakt-trening ingen som helst betydning for tigging ved matbordet!