Ekviluator©™

Ekviluator©™-rammeverket

Et evalueringsverktøy og rammeverk for kontinuerlig profesjonell utvikling og kvalitetssikring, utviklet for profesjonelle hundeførere, hundetrenere og ekvipaser.. Nå tilgjengelig tjeneste for alle som ønsker det!

Analysen gir deg feedback og en ærlig, konkret tilbakemelding på ekvipasjens styrker, status og utviklingsområder. Rammeverket fokuserer på kontinuerlig utvikling, kvalitetssikring og en trygt læringsmiljø med prestasjonskultur.

Ekviluator©™ (Ekvipase Evaluator)

Et verktøy for pågående, kontinuerlig prosess med å kommunisere, evaluere og avklare eget jobbansvar, forbedringspotensiale og status som hundefører/hundetrener. Kvalitetsikret profesonell utvikling.

Et verktøy som bidrar til tydelige prioriteringer, resultatforventninger, måling og utviklingsplanlegging for å optimerere kvalitet og ytelse i tråd med ekvipasjen og/eller avdelingens strategiske mål.

Hvordan ble dette til?

Gjennom årevis med instruktørarbeid, opplæring av hundeførere og kursing av hundetrenere har vi utviklet dette rammeverket. Vi har kartlagt hva som er nøkkelkompetanse, ferdigheter og kunnskap - samt fellestrekkene til de som lykkes best med hund. Videre har vi også brutt ned godkjenningsprogrammer, konkurranseprogram og øvelser i momenter for å kartlegge hva som kreves av både hund og fører for å gjøre det godt og lykkes. Herunder ferdigheter, kunnskap og kompetanser.

Når alt dette var brutt ned, bygde vi et rammeverk for å kartlegge modenhet til ekvipasjen målt mot slik kompetanse, ferdigheter, evner og naturlige gitte evner og hvor godt de scorer på disse parametrene.

Dette rammeverket ble laget for å gi ærlig, direkte og målbar tilbakemelding til hundeekvipaser i f.eks Politiet, Forsvaret og aktiv tjeneste. I utgangspunktet laget for å gjøre dem besvisst sine egne styrker og forbedringspotensiale, samt en evaluering av målbart forbedringpotensiale i metoder, ferdigheter og kunnskapsnivå. I tillegg tillater dette at vi kan måle trenbarhet, kvalitet i treningen og smarbeidet mellom hund og fører. Alt for å bevisstgjøre muligheter for mer effektiv trening, høyere kvalitet i treningen og fremme selvutvikling og en sunn prestasjonskultur.

Prestasjonskultur

For å oppnå prestasjoner over tid og bygge kvalitet og en kultur for å levere gode resultater, enten på individuelt nivå eller i større felleskap har vi definert følgende krav:


  1. Retning og prioriteringer

  2. Tydelig rollebeskrivelse og arbeidsbeskrivelse

  3. Fokus på individuelle mål

  4. Mulighet til å påvirke utfallet

  5. Løpende oppfølging

  6. Vurdering, anerkjennelse og belønning

Hvordan fungerer det?

Ekviluator©™-rammeverket er bygget på en kombinasjon av "performance management" rammeverk, faktorer som vi vet påvirker prestasjoner og prestasjonskultur, samt grunnleggene prinsipper knytt til selvbevissthet, læring, metode og kvalitetsikringsprotokoller.

Vi skiller tydelig på nødvendig "kompetanse" og "ferdigheter" som kreves for å gjøre en god jobb som hundefører/hundetrener. Der vi definerer dette på følgende måte:

Kompetanse: Kunnskap, atferd, holdninger og til og med ferdigheter som fører til evnen til å gjøre noe vellykket eller effektivt. Evnen til å ta beslutninger for å forbedre hundetreningen vil være en kompetanse.

Ferdigheter: Lærte og anvendte evner som bruker ens kunnskap effektivt i utførelse eller ytelse. Ved å bruke det samme eksempelet på å ta beslutninger: for å gjøre det, må du ha visse ferdigheter for å prestere godt: mekaniske ferdigheter, analytiske egenskaper, strategiske ferdigheter og f.eks evnen til å sette kortsiktige og langsiktige mål .

Vi kartlegger det som vi gjennom årevis har funnet ut er nøkkelkompetanse og de viktigste evnene og ferdighetene for å bli best mulig med hund. Det er en "no-bullshit" tilnærming som er både brutalt ærlig, lærerik og bevisstgjørende.

Hensikten er å bevisstgjøre status quo, og forbedringspotensiale klart og tydelig. Videre handler det også i stor grad om forventningsavklaring og objektiv realitetsorientering. Poenget er at man får et realistisk bilde og tydelig , konstruktiv tilbakemelding på hvor man står og hva som må til for å bli best mulig.

Forventningsavklaringene handler om å avstemme realistiske forventninger til seg selv, hunden og omgivelsene under gitt status. Samtidig blir man også klar over hva som må til for å nå målene, uavhengig av hvor langt framme disse ligger. Da får man et klart bilde av jobben som skal utføres, mål, oppgaver og hva man kan forvente å oppnå.

Når kartleggingen er gjort, følges prosessen videre gjennom måling av kvalitet, jevnlig statussjekk og kontinuerlig utvikling. Videre utvikling handler om en kompinasjon av utdanning, trening og erfaringsdannelse.

God profesjonell utvikling defineres ikke alene av "erfaring". Erfaring alene er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel, da man rent praktisk og teoretisk kan få helt greie resultater gjennom ren flaks og tvilsomme metoder. Vi vet, både gjennom læringsteori, erfaring og vitenskap for hund - og mennesker, at de aller beste er et resultat av mer enn dette.

Om man virkelig skal bli god på noe, så må man være åpen for konstruktiv kritikk og være mottakelig for endring og ny lærdom - hele tiden. Man må være kritisk, sortere ut hva som er "bullshit" og hva som er nyttig. Videre må man bygge erfaring i form av å sette teori og trening i praksis og ved prøving og feiling. Men det er ikke nok i seg selv.

Man blir aldri en god hundefører/hundetrener før man har bygget erfaring, testet treningen i praksis og har turt å utfordre seg selv med variasjon, evaluering, utdanning, gjennom tilbakemelding fra andre og leverer gode resultater over tid.

For å oppnå dette i praksis, så trengs et rammeverk - eller et program. Det er et slikt rammeverk vi har utviklet i Ekviluator©™.

Vi sikrer et læringsmiljø og kvalitetssikring


Retning og prioriteringer

Vi sikrer at du får retning og prioriteringer - som gir resultater og gir deg framgang. Man får kartlagt forbedringsområder og viktige prioriteringer for å nå mål, og operasjonalisert dette.

  • Hjelp til å lage treningsplaner

  • Kartleggingen gir tydelige prioriteringer

  • Vi setter mål, delmål og tiltak i samarbeid

  • Prioritering av det som gir størst effekt


Tydelig rollebeskrivelse og arbeidsbeskrivelse

Vi tydeliggjør din rolle som hundefører/hundetrener, din rolle for hunden og gir det oversikt over hvor godt du oppfyller kompetansene og ferdighetene til å utfylle denne rollen. Vi gir deg også en tydelig beskrivelse av hva arbeidet innebærer - en arbeidsbeskrivelse.


Fokus på indviduelle mål

Når man vet status, så vet man også hvor potensialet ligger. Da er det enkelt å definere tydelige mål, på individuelt nivå. Du får altså vite hva akkurat DU må gjøre for å bli best mulig, definert gjennom tydelige mål og delmål. Rammeverket sørger også for at du får klare måltall og tilbakemeldinger på progresjon, slik at man kan måle effekt av tiltakene som settes inn og alltid har kontroll på framgang og prestasjon.

  • Du får tydelig beskrevet hva du og hundene din må jobbe med for å bli bedre

  • Definering av mål og prioriteringer

  • Tiltak og veiledning


Mulighet til å påvirke utfallet

Vi gir deg brutalt ærlig tilbakemelding, men på en konstruktiv måte. Vi gir det oppfølgning, veiledning, hjelp med treningsplaner og utdanning opplæring. Vi gir deg også rom for læring i kontrollerte omgivelser og setter deg opp hunden din opp for suksess. Vi gir deg også suksessoppskriften, målene og tilrettelegger. Det som er opp til deg, er å legge ned arbeidet og å spørre om hjelp. Det er lov til å feile eller møte på utfordringer, men vi både har verktøykassen og er villig til å gi deg verktøyene til å løse dette - men ansvaret for å gjøre jobben og etterspørre mer veiledning ligger hos deg. Du har altså alle muligheter i verden - og de optimale forutsetningene til å påvirke utfallet.

  • Tilgang på verktøykassen og tilrettelegging

  • Tilgang på analyser, loggføringsverktøy, litteratur og databaser

  • Tilgang på metodesett, framgangsmåter og verktøy

  • Tilgang på et nettverk

  • Optimale foutsetninger

  • Ansvar, tillit og bevisstgjøring


Løpende oppfølgning

Vi er der sammen med deg, gjennom hele prosessen. For å svare på spørsmål, hjelpe, veilede og bidra til prioriteringer. Vi ønsker bare ditt beste, og vi ønsker å bidra til kontinuerlig utvikling og progresjon. Da blir det selvsagt også mye oppfølgning og konstruktive tilbakemeldinger hele veien. Vi vil også sjekke inn og oppfordre til å holde løpende dialog.

  • Skriftlig tilbakemelding

  • Muntlig tilbakemelding

  • Oppfølgning og opplæring gjennom trening

  • Løpende dialog or veiledning

  • Justering av treningsplaner, mål, prioriteringer og tiltak


Vurdering, anerkjennelse og belønning

Vurdering er selvforklarende. Det er en stor det av rammeverket at alt vurderes i detalj og at man har fokus på å skape et miljø som tillater læring, utvikling og konstruktiv vurdering. Alt er basert på objektiv og konkret vurdering av progresjon, prestasjoner og kompetanseutvikling. Det skal være lett å gi konkrete tilbakemeldinger, begge veier. Det skal være klart hvordan man skal kunne utvikle seg. Anerkjennelsen og belønningen kommer selvsagt først og fremst innenfra, i en selv, men også gjennom f.eks bestått godkjenning, operative resultater, bedre hundehverdag og utvikling.

Men ikke vær redd, vi er jo hundefolk - så vi driver med positiv forsterkning. Gjør du noe bra, så får du selvsagt positiv tilbakemelding, skryt og ros! Akkurat som hunden din....